Индианците Уро: Децата на тръстиката

 

Индианското племе Уро (уру, уроси) живеят на територията на Боливия и Перу, високо в Андите, на 3 600 метра надморска височина. Те обитават района около брега на езерото Титикака, като живеят върху плаващи тръстикови острови във вътрешността му, създадени изкуствено от самите тях. Хората от племето се разделят на 3 основни групи: уро-чипаяс, уро-муратос и уро-ируитос. Най-близкият град до мястото, където живеят уро, е град Пуно, който също е разположен на брега на Титикака, най-високото плавателно езеро в света.

уро

уро

уро

уро
Снимка: Google Maps

Още преди векове племето уро е търгувало с племето аймара, живеещо на сушата и двата народа са се слели в един, възприемайки езика на аймара за единен. Затова се счита, че всъщност уросите като племе вече са изчезнали, а това са техни наследници на сливането между двете племена. Приема се, че уро са предшественици на инките, потърсили убежище на бреговете на езерото от империята на колонизаторите. Преди хиляда години племето живеело на брега на Титикака, но отказало да се подчини на войнстващите инки и заживяло на плаващи в езерото къщи, направени от глина и тръстика. Създадени за защита, островите и до днес се правят така, че при опасност да могат лесно да бъдат преместени.

уро

уро

уро

уро


Тъй като прадедите им са живели на същото място още преди хилядолетия, уро се считат за собственици на езерото и водата в него. Според техните легенди, племето се е появило на Земята преди останалите и заради това се смятат за най-древния народ. Уро твърдят, че те не са хора и имат черна кръв, защото не усещат студа. Те наричат себе си „ Lupihaques“ - „Синове на Слънцето“.

уро

уро

уро

уро


Битът на племето е тясно свързан с тръстиката и най-вече с характерната за Титикака тръстика „тотора” („котешка опашка“). От нея те създават къщите си, мебелите, лодките, с които изкарват прехраната си и дори самите острови, на които живеят. Растението им служи също и като храна, и за лекарство. Когато тръстиката се отреже, първото нещо, което правят хората уро е да изядат бялата част от нея (наречена chullo), която им осигурява йод и ги предпазва от гуша. Така други народи, живеещи високо в Андите използват листата на растението кока, за да оцеляват в суровия климат и да задоволят глада си, така уро разчитат на тотората, за да лекуват някои от болестите си. Освен с риболов и тръстикови ядра, уро се прехранват и от лов на птици – чайки, патици и фламинга. Занимават се и с животновъдство, като пасат малките си стада върху островите. Основен поминък е разбира се и туризмът, тъй като техният бит и култура привличат интереса на хората от цял свят.

уро

уро

уро

Здравите корени, които развива растението се преплитат и формират естествен пласт, наречен Khili – слой с дебелина 1 до 2 метра, който служи за опора на островите. Самите те са застопорени с помощта на въжета, завързани за колчета, които от своя страна пък са забити в дъното на езерото. При всяка стъпка отгоре, тръстиковият остров потъва с около 5- 10 см. Тъй като тръстиката на дъното на островите гние сравнително бързо, тя трябва да се заменя с нова постоянно, на период от около 3 месеца. Всеки един остров издържа около 30-ина години, като грижите за него през този период са постоянни, а нов остров се строи от няколко човека за около 2 месеца.

уро

уро

По-големите острови побират около 10 отделни семейства, а по-малките (с ширина около 30-ина метра) могат да подслонят едва 2 или 3 домакинства. Освен основните острови, над 40 на брой, около тях има малки „спомагателни“ островчета, които служат на обитателите като тоалетна. Най-големият остров носи името Huacavacani. Макар да пазят част от своите древни традиции, племето уро не отхвърля модерните технологии – някои  лодки имат мотори, а някои къщи са снабдени със съвременни уреди и дори слънчеви панели.

уро

уро

Всъщност може да се каже, че островите сформират един своеобразен град – върху тях има църкви, училища и дори съд (открит миналата година). Децата от племето първоначално ходят на училище на островите, но когато поотраснат се налага всеки ден да гребат с кану до близкия град Пуно (в продължение на почти час), за да отидат на училище там. Макар че изкарват по-голяма част от живота си на тръстиковите острови, племето погребва починалите на сушата, като за целта има създадени специални гробища.

уро

уро

През 1997 година са преброени около 2000 потомъка на племето, въпреки че на островите все още живеят едва няколко хиляди от тях. По-голяма част от хората уро са се преселили на сушата, където учат и работят. Според някои източници последният чистокръвен потомък на племето е била жена, починала през 1959 г.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Перу - Боливия

 

2008-12-02 15:39:56
от: niobe
 
1
2
3
4
5
Едно от най-магичните езера в света и най-високото на планетата. Разположено е високо в Андите, на територията на Перу и Боливия- на 3 800 метра надморска височина- и пътуването до там си е наистина незабравимо приключение.       Езерото е свещено място за за цивилизацията на инките. Според легендите им, тук е роден първият инка крал Ма...
Прочетен: 11647 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове