Манастирските маршрути на северозапада

 

Пролетта е може би най-подходящото време за един манастирски тур. Защото събуждането на природата априори се свързва с надежда и упование за по-добро, с каквато вяра и молитва обикновено хората дори и нерелигиозните, влизат в светата обител. А и основателите на манастирите винаги са търсели най-красивите и потайни планински кътчета за строежа им.

Точно такава природа предлагат най-големите манастири в Северозападна България, които са на пътя от София по река Искър – Враца-Монтана-Чипровци.

Първият е Черепишкият манастир „Успение Богородично”. Отклонение за него има край село Ребърково. Възникнал през XIV  век, той е един от най-старите духовни комплекси в България. Името му се свързва със загиналите воини в битката на Цар Иван Шишман с османците. Над белите скали и непристъпните зъбери покрай Искър отдалеч се виждат 12 дървени кръста, които олицетворяват безсмъртието на 12-те апостоли. Разрушаван и опожаряван по време на войните и робството, в началото на XVII  век той е възстановен от Пимен Зографски. Под манастирската лоза Иван Вазов пише „Една българка” и поетичния цикъл „Скитнишки песни”.

Високо в скалите е разположен параклис, до който се стига по стръмни стъпала. От него се открива невероятна гледка към Искърското дефиле. Църквата „Успение Богородично” впечатлява с реставрираните и оригинални стенописи и с ажурната дърворезба на иконостаса и владишкия трон.

Една от традициите в този манастир е обричането на деца. Майките донасяли своите 1-2 годишни рожби и са ги обричали на Божията майка за здраве и закрила. Всяка година на 15 август – Голяма Богородица, стотици хора идват тук за храмовия празник.

На 20 км. от Медра и на 2 км от гара Струпец, на малко възвишение на десния бряг на Искър е кацнал Тържишкият манастир „Св.Пророк Илия”. Храмът е включен в маршрутите  на туристическото сдружение „Искърски оазис”. Триетажните жилищни сгради, извисени върху 70 дървени колони, са рядък образец на възрожденската архитектура. Сред широкия двор в сянката на високи дървета е притулена малка старинна каменна църква. Тя има уникална иконна галерия и старинни стенописи от 17-18 век. До каменната чешма се извисява строеният през 1991г.нов храм, където можете да нощувате.

Ако продължите към Враца и Вършец, на 12 км след града на минералните извори в посока към Берковица сред вековна гора е разположен Клисурският манастир. Той е четвъртият по големина в България и е един от най-старите християнски центрове. В прочутата обител блика жива вода, чиято слава се носи от векове. Преди години руски учени доказват, че енергийната и стойност е по-силна от тази на рилската вода.

Клисурският манастир е предпочитано място за сватби кръщенета. Но и за отдих, тъй като разполага с хотелска база с 80 легла. Ястията в ресторанта са екологично чисти, приготвени от пордукти на фермата, в която се отглеждат крави, овце, прасета,кокошки и коне. Оттук се предлагат планински излети по екопътеката през Римското кале, местността Водопада и Боровия парк.

За любителите на пешеходния туризъм, много привлекателен маршрут е връх Тодорини кукли с надморска височина 1785м. При ясно време от него се вижда сребристата линия на Дунав, отсечените бели скали на Искърския пролом и величественият връх Ком.

Оттук пътуването може да продължи към Лопушанския манастир „Св. Йоан Кръстител”, който се намира на 18 км от Монтана, край село Лопушан.

Разположен сред суровата красота на Балкана, манастирът стъписва при първия досег със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. Обявен е за национален паметник на културата. Манастирската църква е съхранила един от най-красивите иконостаси в Северна България, истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа. Иконите са рисувани от Николай и Станислав Доспевски. Тук често идвал Иван Вазов, вдъхновен от драматичната съдба на манастира написал части от романа „Под игото”.

Новата сграда – хотел на манстира, разполага с 19 стаи с 50 легла,

 телевизор и самостоятелен санитарен възел.

Дошлите за по-дълга почивка могат да спортуват на игрището и да карат велосипеди, които се дават под наем или да стигнат до Чипровци, за да си купят от прочутите килими.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Враца

 

Разположен живописно в полите на Врачанския Балкан, град Враца се намира на 370 м. над морското равнище и е само на 112км от столицата. Едно от предимствата, на които се радват  врачани и гостите на града, е близостта до красивия врачански Балкан. Градът се намира в богат карстов район, където има разнообразни карстови форми, пещери и високи планин...
Прочетен: 2459 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Валерия Жечева

Теми (85)

Албуми (63)

Видео (8)

Приятели (20)Снимки за Враца

 

 
 
Видео за България

  


Тагове