Тунис - мъничката африканска перла

 

Със своите почти 163 000 квадратни километра площ Тунис се нарежда на 89-то място в света по територия. Забележителностите там обаче са приблизително два пъти повече от нея. Климатът е субтропичен и пустинен, температурите рядко падат под 8 градуса по Целзий. Официалният език е арабски, а втори официален - френският. Валутата е тунизийски динар, столицата носи името и на самата държава - Тунис, а и е най-голям град. Населението й е около 11 000 000 души. Основната религия е Ислямът, има и много християни и юдеи.

Градът-държава Картаген - един от най-големите символи на тунизийското минало, се е намирал на мястото на днешен Тунис. Арабите превземат града от римляните през седми век, а по-късно територията става притежание на Великата Османска империя.

Заради оскъдните си 163 610 кв.км. площ, Тунис е най-малката държава по територия в т.нар. Магреб. На изток граничи с Либия, на запад - с Алжир, на север и северозапад със Средиземно море. Южен Тунис се намира в пустинята Сахара, затова там има съвсем малко селища. Най-голямата тунизийска река е Меджерда, която се влива в Средиземно море.

Град Тунис (на арабски: تونس) е столицата на държавата Тунис. Населението на града е около 675 000 души. Там са разположени множество музеи, както и мавзолеи, посветени на различни герои от историята на Тунис. Медина (с ударение на "е") е своеобразният атракционен център на столицата, който също така е е и защитен от ЮНЕСКО от 1979 година. Там се намират множество музеи, джамии, мавзолеи, гробници, някои дворци дори.

град Тунис

Град Сус - древното търговско пристанище с хилядолетна история и съвременното Порт Ел Кантауи са морските перли на Тунис. Останките от стария град Медина, разположен на мястото на днешния Сус, също са голяма туристическа атракция. Градът е известен с отглеждането и търговията си с маслини и растително олио.

град Сус

Монастир (от гръцкото μοναστήριον -  "манастир"). По принцип е голям риболовен център, а напоследък и все по-голям туристически. В града има Рибат (голяма крепост), която е най-голямата му забележителност.

Рибатът в Монастир

град Монастир

Град Бизерт (или Бизерте) е най-старият град в Тунис, а и най-европейският. Разположен в най-северната част на Тунис, той се намира съвсем близо до италианското средиземноморско крайбрежие. Градът е известен туристически и курортен център.

град Бизерт

Град Кайроан е класифициран като четвъртият най-голям мюсюлмански център в света според ЮНЕСКО. Свещената джамия Укба (Джамията Кайроан) е разположена в града и в нея се стичат мюсюлмани от цял свят - досущ като в Мека и в Медина.

джамията

мястото за намаз

колонада

Град Татауин е център на най-южната област в Тунис, разположена в северна Сахара. Градът привлича множество туристи, както и много филмови компании - тук са снимани доста кадри от мегапродукцията "Междузвездни войни". Тук се намират много пещерни рисунки. На 27.06.1931 година са открити големи частици от метеорит в града. Градът фигурира в края на филма The X-Files.

град Татауин

Град Тозеюр е разположен на оазис. Има много палми, много вода, много растителност. Има традиционна архитектура и добре познати тунизийски занаяти. Тук има много възможности за разходка с камила. В града преобладават берберите.

град Тозеюр

Град Гибили е разположен от другата страна на тунизийския оазис. Пустинен град, в който са открити останките от най-древния тунизийски човек - от преди около 200 000 години. Туризмът е силно развит заради оазиса и заради пустинята Сахара.

входът на град Гибили

 

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Тунис

 

Известна с пясъчните си дюни, минералните си извори и декорите за снимките на Междузвездни войни, малката северноафриканска държава често бива незаслужено подценявана. Ако решите да посетите Тунис ще се убедите, че страната предлага един куп забележителности от световна класа.МединаНай-красивата част от столицата на Тунис е обграденият със стени ст...
Прочетен: 1860 Коментари: 1
Препоръчвам ви да посетите този раи на земята  “Тунис”,ако посетите тази страна никога няма да можете да я забравите ,с невероятните си плажове   по африканското средиземноморско крайбрежие. Тунис е наистина една великолепна страна, съчетание между романтични пейзажи, интересна история,  богата култура, приключенски дух и един наистина прекрасен кл...
Прочетен: 4833 Коментари: 2
За почитателите на екзотичните и едновременно с това достъпни дестинации, Хаммамет е чудесен избор за ваканцията. Той съчетава в себе си мистичната екзотика на арабския свят със съвременните удобства и забавления на модерните курорти. Най-старият и живописен курорт в Тунис, Хаммамет разполага не само с интересна култура, но и с голямо количество кл...
Прочетен: 3365 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Тина Дончева

Теми (3)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (1)Снимки за Тунис

 

 
1
2
3
4
5
   От: cvetna
 
 
Видео за Тунис

  


Тагове