Шотландските замъци

 

Най-знаменитият (но не и най-старият) замък в цяла Шотландия е Балморал – лятната резиденция на английското кралско семейство още от времето на кралица Виктория. Името му идва от това на друг древен замък, чиито руини се намират наблизо.

шотландските замъци

Легендите гласят, че когато принц Албърт за пръв път посещава тези места, горите около разрушения от времето замък му напомнят Тюрингия, неговата родина. Именно това е бил поводът за закупуването на земята, върху която впоследствие е построен Балморал, чиито назъбени стени все още се възвишават над старинните дъбове.

шотландските замъци

Новият Балморал е построен в бароков стил, като работата по него е завършена през 1855 г. След това замъкът е подарен на кралица Виктория от нейния любящ съпруг. Оттогава той има статут на кралска резиденция, където членовете на кралското семейство прекарват летните месеци. Около замъка има прекрасни градини, включително и уникалната „Водна градина“. В течащата наблизо река Дий всички английски принцове и крале по традиция ловят риба, но в края на деня целият улов задължително се пуска обратно във водата.

шотландските замъци

Замъците Друм и Гратс, построени съответно през ХІІІ и ХІV век, са разположени на същата река, но малко по-надолу по течението, и са на разстояние от пет мили един от друг. Стените на замъка Друм са дебели 365 сантиметра, а в него се намира тайна кула, в която според преданията са се крили стопаните  в случай на опасност или насилствено са задържали в нея свои неприятели.

шотландските замъци

шотландските замъци

шотландските замъци

Замъкът Стирлинг навремето е бил на стратегическо място. Тук, образно казано, са били ключовете от шотландските равнини и планини. Този, който е владеел Стирлинг, е бил стопанин на Шотландия. Построен направо в скалите, замъкът помни войните от ХІІІ и ХІV в., като няколко пъти е преминавал от шотландски в английски ръце и обратно. Тук е била коронована Мария Стюарт, а замъкът и до днес е запазил този си вид, който е придобил по време на нейното управление.

шотландските замъци

шотландските замъци

шотландските замъци

шотландските замъци

Замъкът Инверерей според шотландските мащаби е почти ново строителство – той е възникнал през ХVІІ век и е ярък образец на шотландския бароков стил. Замъкът и до момента е фамилна резиденция на фамилия Кембъл и затова е открит за посетители само частично. Историята на замъка е пълна с мистични разкази - в него, според една от легендите, витае духът на убита музикантка.

шотландските замъци

шотландските замъци

шотландските замъци

Коментари

 

от: pollin_bg
изпратено преди: 8 години

Хареса ми!

Добави твоето мнение


Други теми за Шотландия

 

За много хора Шотландия е страна на зелени хълмове, карирани полички, гайди и старинни замъци. Но Шотландия е много повече от това. Тази малка по територия страна може да се похвали с удивителна история и патриотичен дух. Вижте какво още сте пропуснали да научите за Шотландия. Тисът от ФортингалВ сърцето на Шотландия се намира най-старото дърво в Е...
Прочетен: 10980 Коментари: 0
Единбург, столицата на Шотландия, е разположен в гъсто населения централен регион на страната – място с много история и удивителна архитектура. Като допълнение към това, Единбург ще ви впечатли със своята кухня, нощен живот и изкуство. Разнообразието от  концерти и театрални фестивали също привлича голям брой туристи. Без значение дали желаете да с...
Прочетен: 3691 Коментари: 0
Шотландия предлага голямо разнообразие от туристически атракции, като се започне от големите стари замъци и се стигне до спиращите дъха природни гледки. Шотландия е известна с епичната си природа, включваща високи хълмове, мрачни мочурища и скалисти брегове, както и с богатата си история. По-големите шотландски градове като Единбург и Глазгоу предл...
Прочетен: 6188 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Великобритания

 

 
 


Тагове