10 мита за римляните - част 1

 

 

На много хора представите за Древен Рим се ограничават само от фактите във филмите, излъчвани по телевизията. За съжаление филми като ''Гладиаторът'', '' Спартак'' или ''Бараба'' не отразяват точно живота в Рим и на арената. Като се има предвид фактът, че  Римската империя е съществувала  толкова дълго, не е чудно, че всеки един от нас има най-малко една или две заблуди по отношение на империята и нейните поданици.

Древен Рим

Поради тази причина е съставен и следният списък, който дава обяснение за някои от заблудите, свързани с обществото на  Древен Рим.


1. Императорското решение: Вдигането на палеца нагоре или надолу

Древен Рим

Противно на общоприетото схващане е твърдението, че  императорът не дава знак с палец нагоре или надолу, за да даде сигнал на гладиатора да убие или не своя враг. Императорът трябва да протегне  разперена ръка, което ще означава за гладиатора: „пожали живота му“или свита, което е равносилно на: „ убий го“.

Древен Рим

Ако гладиаторът убие противника си, преди императорът да даде разрешението си, тогава   ще бъде съден за убийство, тъй като само императорът е имал право да осъди един мъж на смърт.


2. Ация

Древен Рим

HBO/BBC излъчваха в ефир отлични филмови сериали, наречени „Рим“, които разказваха за Римската империя. В тях за съжаление е оклеветено  доброто име на една от главните героини – Ация (майката на Октавиан Август и племенница на Юлий Цезар). Тя е представена като безнравствена, егоцентрична и манипулативна интригантка, която е любовница на Марк Антоний. Всъщност Ация е била жена с висок морал, която била ценена и уважавана от цялата римска общественост. Известният римски политик и историк Публий Корнелий Тацит пише за нея: „В нейно присъствие може да се изрече всяка дума, без това да е  считано за престъпление. Деликатно и съобразено с религията, тя успява да се справя с регулирането както на важните задачи, така увеселителните игри.“


3. Какво е всъщност вомиториум?

Древен Рим

Мит, който продължава да съществува и до днес е, че римляните са се хранили обилно и след всяко угощение са посещавали стая, наречена вомиториум, където са повръщали изконсумираната храна, за да освободят място за други вкусни изкушения. Но това е мит! Вомиториумът всъщност представлява порти, които са давали възможност на хората да се придвижват по-бързо от и до местата си в амфитеатъра. Настаняването на хората по този начин ставало за минути.


4. Римляните говорели на латински?

Древен Рим

Макар да е вярно, че римляните са говорили форма на латинския, известен като простонароден латински език, то той е бил доста различен от класическия латински, на който си мислим, че говорят. Простонародният латински е езикът, от който произлизат езиците от романската езикова група. Класическият латински се е използвал само като официален език. Населението на източната Римска империя е говорило изцяло на гръцки език, а от 4-ти век  гръцкият заместил латинския  като официален език.


5. Бедните плебеи

Древен Рим

В днешно време смисълът, който влагаме в думата „плебеи“, се отнася до нисшите класи и бедните прослойки на населението, но в Рим плебеите са били просто част от обществото, които са били в опозиция на патрициите, принадлежащи на аристократичното общество. Плебеите  често са много богати хора, но богатството не  променя тяхната класа.

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Рим

 

На жените в Древен Рим не им е било позволено да имат пряко участие в политиката. Въпреки това, те често са взимали индиректно участие в нея. Ето списък с някои от най-влиятелните и запомнящи се жени в историята на Древен РимВижте още: Интересни истории на жени от  Древен Рим Октавия МладшаОктавия Младша е живяла в периода от 69 до 11 г. пр. Хр и е...
Прочетен: 6604 Коментари: 0
На жените в Древен Рим не им е било позволено да имат пряко участие в политиката. Въпреки това, те често са взимали индиректно участие в нея. Ето списък с някои от най-влиятелните и запомнящи се жени в историята на Древен РимАврелия Кота Аврелия Кота, която е живяла от 120 до 54 г. пр. Хр, е майка на Юлий Цезар. Съпругът й е починал млад, но преди ...
Прочетен: 4643 Коментари: 0
2009-02-16 17:43:10
от: tao
 
1
2
3
4
5
Има поверие, че когато хвърлиш монета през рамо във Фонтан ди Треви, един ден със сигурност пак ще се завърнеш в Рим. Добре познато е и правилото за "трите монети, хвърлени във фонтана",  според което, ако някой хвърли две монети във фонтана, това ще му донесе нова любов, а три или брак, или развод. По-новата интерпретация на суеверието е, че е на ...
Прочетен: 7762 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Рим

 

 
 


Тагове