7 чудеса с позорна слава

 

Ето списък със 7 от чудесата на света, които са с позорна слава, спечелена главно от бездействието на хората или поради тяхното безразличие и липса на отговорност към околната среда и вредите, които й нанасят.


Смогът над Лос Анджелис


7 чудеса с позорна слава

Масивният облак от мръсотия е символ на тоталното безхаберие на хората за околната среда, които не е в състояние да преценят  какви ще са последствията от замърсяването. Смогът над града е до голяма степен продукт от вредните емисии от превозните средства и промишленото замърсяване. Няма нужда да се споменава, че смогът е вреден за озона и като цяло за човешкото здраве, освен това превръща града в част от сценария на '' Ловци на духове 2''.


Алкатраз

7 чудеса с позорна слава

В този затвор, намиращ се остров край Сан Франциско, са били държани едни от най-известните престъпници като Ал Капоне и Робърт Страуд ( наричан още ''човекът птица от Алкатраз). Няколко от затворниците са се опитали да избягат , но по-голяма част от опитите са били неуспешни, тъй като престъпниците или са били залавяни, или са намирали смъртта си в морето.  Тук са били затваряни едни от най-свирепите престъпници -  контрабандисти, убийци, гангстери, осъдени за въоръжени и банкови грабежи.


Гуантанамо

7 чудеса с позорна слава

Между кубинския град Гуантанамо и едноименния залив е разположена голяма военна база на САЩ, в която се намира силно охраняван военен затвор,  прочут с жестоките си и  необичайни практики на изтезания. Затворът е смятан за позорно петно в историята на САЩ, тъй като на задържаните нямат право на правна помощ, а разпитите се осъществяват чрез прилагането на ужасяващи техники  като физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода. 


Пътеката на сълзите


7 чудеса с позорна слава

Това историческо място, известно като ''Пътеката на сълзите'', се  намира на територията на  щата Оклахома. Името си получава заради голямата дължина на пътя, който индианците е трябвало да изминат, принудени от правителството да се заселят в определен участък. Много от тях починали, повалени от болести и изнемощели от глад. Това е една тъмна глава от американската история, която свидетелства за грубото отношение към човешките същества и третирането им като добитък.


Пепелта на Помпей


7 чудеса с позорна слава

Древният римски град е бил почти заличен, вследствие от мощния взрив на вулканична пепел, която го заляла. След като отломките били премахнати, са открити много обгорели трупове на местни жители, които са били покoсени от опустошителното изригване на Везувий. По-рано се е смятало, че тези хора, превърнати в живи скулптури, са починали вследствие на задушаване от пепелта, отделяща се от спускащата се лавина, съвременните изследвания подкрепят друго становище, а именно че смъртта е настъпила поради излагането на висока топлина.


Сянката на Малчугана


7 чудеса с позорна слава

Лош ден в историята на  военното  време - безброй невинни намират смъртта си след избухването на  първата атомна бомба над Хирошима. Това  явление, което е причинило масова разруха, е известно под названието – ''Сянката на малчугана''.


Аушвиц


7 чудеса с позорна слава

Ако желаете да се върнете назад във времето, можете да посетите историческия музей в Аушвиц. Най-големият от всички нацистки лагери на смъртта по време на Холокоста, Аушвиц е ''отговорен'' за смъртта на над един милион евреи. Аушвиц е ''огледалото на Ада'' – мястото, където са били разположени душове с отровен газ и крематориуми, заличили всяка следа и доказателство за случващото се тук. Въпреки всички хладнокръвни злини, извършени на това място, то е реставрирано и превърнато в музей, така че бъдещите поколения да могат да научат на какво е била способна  човешката раса.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2890 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3458 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2741 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове