7 крайбрежни градове във Великобритания

 

 

За британците образът на типичния крайбрежен град неизбежно е свързан с раирани шезлонги на кея, риба с пържени картофки и забавни пощенски картички. Преди години това описание е обобщавало типичния британски крайбрежен град – само добавете лунапарк, аркадни игри, езда с магаре по плажа и лошо време. Времето обаче си минава и нещата се променят. Доста от изброените характеристики си остават и до днес, но крайбрежните градове се развиват и променят. Ето и 7 от тях, които си заслужават посещението:


7 крайбрежни градове във Великобритания


1. Блекпул

 

7 крайбрежни градове във Великобритания

 

Блекпул е първообразът на британския крайбрежен град – тук кейовете са дълги, а плажът още повече. Има огромен панаир, познат още като Blackpool Pleasure Beach и известната Golden Mileзона с множество магазинчета, пъбове и аркадни игри. Всяка година хиляди туристи идват в Блекпул заради коледните светлини и украси, а фойерверките тук са една от най-популярните атракции във Великобритания. 


2. Брайтън

 

7 крайбрежни градове във Великобритания

 

Местните жители не мислят за Брайтън като за един от традиционните крайбрежни градове, но не могат да избягат от факта, че тук има кей, крайбрежен булевард с обичайните пъбове, аркадни игри, риба с пържени картофки и магазинчета, в които се продават шапки със забавни надписи. Далеч от брега обаче, Брайтън може да предложи на посетителите си едно нетипично за крайбрежните градове преживяване. Можете да разгледате бившата кралска резиденция Royal Pavilion и ветровитата шопинг зона The Lanes. 

3. Скегнес

 

7 крайбрежни градове във Великобритания

 

Скегнес се намира на източното крайбрежие на острова и е останал верен на своите корени. Тук се намира първият лагер за почивка „Бътлинс“, създаден през 50-те години на XX век (лагерите „Бътлинс“ са създадени, за да осигуряват достъпно място за ваканция на британските семейства). Плажът тук е чудесен – голям и пясъчен. Твърде жалко, че и времето не е също така чудесно. При лошо време туристите могат да разгледат панаира, да поиграят на аркадните игри или да се приютят на пристана.
4. Борнемут

 

7 крайбрежни градове във Великобритания

 

Този красив град на южното крайбрежие е дълбоко повлиян от Викторианската епоха. Преди време е възприеман като място, подходящо за почивка на пенсионери, но през последните години бързо е въвлечен в XXI век и днес е популярен както сред възрастните хора, така и сред младежите ( доста подходящо място за уинд-сърф, сърф и кайт). Борнемут се гордее с 11 километрова пясъчна ивица и както всеки уважаващ себе си крайморски град си има и кей. Най-популярната забележителност тук са градините Royal Pleasure Gardens.
5. Тенби

 

7 крайбрежни градове във Великобритания

 

Тенби е чудесен град в югозападен Уелс. В миналото бил крепостен град, кацнал на високата скала, надвиснала над красивия плаж. В стария град все още са запазени стените и портите, датиращи от XIII век. Някои от улиците носят средиземноморско усещане заради къщите, боядисани в пастелни тонове. Можете да прекарате няколко приятни часа на пристанището, или да разгледате магазинчетата по тесните улички.


 

 


6. Нюкей

 

7 крайбрежни градове във Великобритания

 

Нюкей в Корнуол предлага на своите посетители седем прекрасни плажни ивици. Отличава се от другите британски крайбрежни градове с това, че е сърф столицата на Обединеното кралство. Атлантическото крайбрежие (и по-специално Fistral Beach) предлага условия за сърф, подходящи за международни състезания. Нощният живот в Нюкей, както и близостта му до много от чудесните атракции в Корнуол, го прави особено популярна дестинация както за сърфистите, така и за останалите.

 

 7. Уитби

 

7 крайбрежни градове във Великобритания


Сигурно никога не Ви е хрумвало, че един от британските крайбрежни градове би могъл да претендира за родно място на граф Дракула, но именно тук Брам Стоукър пише най-популярния готически роман. В Уитби, на североизточното крайбрежие на острова, е роден и капитан Джеймс Кук – откривателят на Австралия. Тесните улички на града водят до кея, който бил сигурно пристанище за рибарите повече от век. За разлика от останалите крайбрежни градове във Великобритания, Уитби не разполага с толкова развлечения и е доста по-спокоен. Тук обаче се твърди, че можете да опитате най-вкусната морска храна.

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Великобритания

 

Въпреки че Бирмингам е вторият най-населен град във Великобритания, туристите често го пропускат. Той обаче има богата история и може да предложи на посетителите различни забавления и забележителности. Отидете на шопинг в търговски център "Булринг"Когато става въпрос за пазаруване в Обединеното кралство, повечето хора автоматично се сещат за шикозн...
Прочетен: 2144 Коментари: 0
Някои от чудесата на Великобритания са дело на човека, други са създадени от природата, а трети се свързват с живота и делото на велики личности. Всяко от тях обаче е уникално само по себе си. СтоунхенджСтоунхендж е едно от най-известните и най-снимани места в целия свят. Той представлява останки от разположени в кръг изправени камъни, заобиколени ...
Прочетен: 2322 Коментари: 0
Обединеното кралство обхваща Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия и от дълго време е любима европейска дестинация на много туристи заради красивата природа, историческите градове, прекрасните музеи и изключителните театри. Местата във Великобритания, привличащи чуждестранни посетители, са изключително разнообразни. Ето седем от тях.ЕдинбургВс...
Прочетен: 4642 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Великобритания

 

 
 


Тагове