5 от най-опасните реки в света

 

Човекът отдавна е осъзнал силата на водната стихия. Покрай реките са възникнали най-големите цивилизации, а днес те са важна част от световната икономика. Реките носят на хората много ползи, но също множество опасности.

5 от най-опасните реки в света


Река Брахмапутра, Китай, Бангладеш, Тибет, Индия

5 от най-опасните реки в света

Река Брахмапутра е една от най-големите реки в света, като преминава през 3 държави в Източна Азия. Тя е ляв приток на река Ганг и една от големите водни артерии в южните части на континента. Освен това се смята за най-високопланинската река в света. Реката извира от северните склонове на Хималаите, а се влива в Бенгалския залив. Дължината й е почти 2900 км, a площта на басейна й е 930 000 км². Брахмапутра е плавателна само в долната си половина, на 1300 км навътре от устието, като заради нейното разположение поречието е често е наводнявано от буйните води. Тъй като реката е свързана много силно с местната религия хиндуизъм, по време на някои фестивали местното население се потапя във водите на реката, тъй като вярва, че водите на свещената река ще ги пречисти. Когато снежните преспи в Хималаите започнат да се топят, водите на Брахмапутра прииждат и наводняват равните и ниски поречия на реката, като могат да се превърнат в опасност за местното население.


Река Яндзъ, Китай

5 от най-опасните реки в света

Река Яндзъ е най-голямата река в Китай, най-дългата река в Азия и третата по дължина река в света. Тя извира от Тибетската планинска земя, Цинхай-тибетското плато, с дължина 6 300 км. Платото е разположено на 5 000 м надморска височина, а реката се влива с делта в Източнокитайско море. Яндзъ оформя основния плавателен воден път на Китай и представлява естествена граница между северната и южната част на държавата. Заради захранването на реката от обилни дъждове се образуват кални разтвори, които оцветяват водите й в оранжево. Дефилето покрай реката е прочуто с опасните си пътища, а бързите й води образуват опасни водовъртежи с турбуленция, които могат да обърнат всяка лодка. Яндзъ често наводнява зоните край дължината на реката, а изградените язовирни стени често се оказват безполезни. Макар енергията от движението на водите да се впряга за производство на електричество, тя може да се трансформира в унищожителна сила.


Река Ориноко, Колумбия и Венецуела

5 от най-опасните реки в света

Третата по дължина река в Южна Америка тече през Колумбия и Венецуела. Тя е с дължина повече от 2100 км, като голяма част от крайбрежието й е покрито с непристъпни тропични гори. Особено трудно достъпни са югозападните части. Реката извира от планината Delgado Chalbaud, тече през гори и образува водопади. Заради движението на водите й, в някои части навигацията на плавателните съдове е трудно и има опасност от инциденти.


Река Конго, Западна Африка

5 от най-опасните реки в света

Позната като река Заир, тя тече през няколко държави в Централна и Западна Африка. Конго е втората по мощ африканска река и една от най-продуктивните в света. Нейната дължина е повече от 4300 км, а водосборната й област надвишава 4 млн. кв. км, което я прави най-пълноводната река в света след Амазонка. Реката носи много опасности за местното население. Тя започва да тече бавно, но постепенно набира скорост, а в някои зони се оформя турбуленция. Бързеите в някои части на реката са много опасни за плавателни съдове. Освен това реката съдържа много болестотворни организми, а тъй като се употребява за питейни нужди от много хора по поречието й, това я прави опасна за тяхното здраве.


Река Амазонка, Южна Америка

5 от най-опасните реки в света

Най-пълноводната и най-опасната река в света обхваща огромна част от Южна Америка. Опасна е най-вече заради нейната дължина, обем и широчина. Амазонка е отговорна за 20 процента от речното оттичане в океана, а големината й не позволява никъде по нея да се премине по мост. По време на нейното пълноводие Амазонка залива островчета и крайбрежни части, а освен това образува огромни вълни в зоната на устието. Освен това реката е пълна с опасни животни, като се започне с кръвожадните пирани, кайманите и електрическите змиорки, а не по-малко опасни са някои паразитни животинки, които могат да ви нападнат в мътните и бурни води.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2899 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3464 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2749 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове