6 от най-честите митове за Индия и индийците

 

Индия е огромна и необятна държава, с разнородно население и древна история. Именно заради това много чужденци са твърде предубедени и вярват на множество митове, които обаче не могат да обхванат необикновената индийска култура. Ако когато чуете "Индия" си представяте мъже с дълги бради, които яздят слонове сред гъстата джунгла и тълпи, които се къпят във водите на Ганг, време е да отворите ума си за необятната култура на индийците.

6 от най-честите митове за Индия и индийците


1. Всички индийци са вегетарианци

6 от най-честите митове за Индия и индийците

Индийската кухня е толкова разнообразна на вкусове и на съставки, че трудно може да се обхване с няколко думи. Всяка част от Индия има своя кухня и свои традиционни ястия. Има общества, в които не се яде нищо, което се движи, а има и такива, в които месните ястия са прочути в цялата държава с вкуса си. Колкото вегенариански групи има в индийското общество, толкова има и групи, които ядат месо. Вероятно този мит идва от схващането на някои религиозни общества, основно хиндуистки, че невегетарианската храна е мръсна и нездравословна за човека. Тъй като индийците са прочути с въздържанието си, слабата си фигура и скромния си начин на живот, много хора смятат, че всички те не ядат месо. Освен това в Индия не е трудно да намерите широко разнообразие от вегетариански ястия в ресторантите.


2. Всички индийци изповядват хиндуизъм

6 от най-честите митове за Индия и индийците

Индия е мултирелигиозна и мултикултурна държава, в която хиндуизмът е изповядван от мнозинството от индийското общество. Това обаче не значи, че не съществуват други религии. Така например немалка част изповядват излям, а други са християни. Сред индийците има още хора, чиято религия е юдаизмът или будизмът. Държавата се гордее с религиозното си разнообразие и разнообразието на фестивали, които се празнуват от отделните религиозни общества.


3. Индийците говорят индийски

6 от най-честите митове за Индия и индийците

Хинди е официален език в Индия, заедно с английския. Той обаче съществува в множество разновидности върху цялата територия на държавата. Така се оказва, че има много хора, които въобще не разбират и думичка на хинди, поне не на официалната му разновидност. Малко хора знаят, че в Индия има повече от 14 езика и множество диалекти, като всички те произхождат от санскрит, но от различен ръкопис на езика. Никой от тях не е официален, като може би най-много хора използват като официален английския език.


4. Индийците са обичащи дрогата диваци езичници

6 от най-честите митове за Индия и индийците

Този мит вероятно се дължи на духовния образ, който имат чужденците за индийците. Те най-често си ги представят като езичници и идолопоклонници, които отдават своето уважение на боговете, в които вярват, по някакъв дивашки начин. Може би християните и мюсюлманите намират за езичническа религия, която не е монотеистична като тяхната, затова имат такава представа за хиндуизма като някаква хипи вдъхновяваща религия.


5. Индия е пълна с бедност, невежество и болести

6 от най-честите митове за Индия и индийците

Това е може би най-упоритият мит за индийското общество. Той не е напълно неверен, особено ако отивате за пръв път в Индия, тъй като този образ ви "посреща" още с първите минути на индийска територия. Бедността се вижда от множеството просяци и полу-срутените гета в покрайнините на градовете, а като се има предвид броят на населението на тази относително малка територия, няма как Индия да покрие представите на европейците за цивилизованост. Индийската култура е доста различна от европейската, така че за чужденците е трудно да разберат да речем ритуалите по къпане на огромни тълпи в замърсените води на река Ганг, но за индийците като цяло тя е свещена. Макар че бедността, невежеството и болестите съществуват в обществото, те са само една страна от него. Така например индийците се славят с повишаваща се степен на грамотност и с огромен брой добри специалисти. Освен това много от хората спазват принципите на здравословен живот и се разболяват рядко. И макар да има огромна пропаст между бедните и богатите слоеве на индийското общество, в него настъпват положителни промени.


6. Индия е държава на укротители на змии и на мистика

6 от най-честите митове за Индия и индийците

Образът на махараджи върху слонове и на змиеукротители може да е екзотичен, но не обхваща цялостния начин на живот на индийското общество. Някои туристически агенции нарочно налагат този мит, за да привличат клиенти. Освен това голяма част от индийците, въпреки разнообразието в културата, живеят все повече като европейци, особено в големите градове, така че в тяхното ежедневие няма нищо екзотично.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Индия

 

Индия е седмата по големина държава в света. Тя се простира от високите Хималаи до тропическата зеленина на Керала и от свещената река Ганг до пясъците на пустинята Тар. Населението наброява над 1 милиард души и е разделено на 2000 етнически групи, които говорят над 200 различни езика. Индия е страна с невероятно разнообразие от култури, пейзажи, м...
Прочетен: 2898 Коментари: 0
Джайнизмът е религия проповядваща пацифизъм и ненасилие. Според тази религия смисълът на живота се състои в отхвърляне на негативното влияние на кармата, чрез духовно и физическо пречистване. Този процес води до освобождаване и придобиване на вътрешен мир.Само в Индия последователите на джайнизма са 4,2 милиона, а в световен мащаб са между 6 и 12 м...
Прочетен: 2554 Коментари: 0
Индия е една от най-древните съвременни държави. Известна е като страна на несметни богатства и крайна бедност. Въпреки това индийците са едни от най-щастливите хора в света. Ако се чудите защо, може би тези интересни факти ще ви помогнат да разберете.1. Индия не е нападала друга държава през последните 1 000 години от своето съществуване. 2. Индия...
Прочетен: 22655 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)

Тагове