24 интересни факта за Гърция

 

Гърция е една от най-посещаваните туристически дестинации. Средно около 16.5 милиона туристи посещават страната на година - повече от цялото население на държавата. Приходите от туризъм представляват 16 процента от Брутния вътрешен продукт на Гърция. Ако се чудите, какво привлича толкова много туристи в тази средиземноморска страна, може би тези интересни факти ще ви помогнат да разберете.

24 интересни факта за Гърция

1. Гърция има повече от 2 000 острова, само 170, от които са населени.

2. Около 80% от територията на Гърция е покрита с планини.

3. Всяка точка в Гърция се намира на максимум 137 км от брега на морето.

4. Мигриращите птици от Европа и Азия, зимуват в Гърция.

5. Гърция е най-големият производител на морски гъби в света.

6. Гърция култивира маслинови дръвчета още от древността и е един от най-големите производители на маслини в света. Някои маслинови дръвчета в Гърция, които все още раждат маслини са засети през 13-ти век.

7. Над 40% от населението на Гърция живее в столицата Атина.

8. Гърция е страната с най-много археологически музеи в света.

24 интересни факта за Гърция

9. Гърците боядисват вратите и прозорците на къщите си в тюркоазено син  цвят. Според древното поверие, този цвят пази къщата от зли сили.

10. Сиренето фета, което се произвежда от козе мляко е една от традиционните храни в Гърция.

11. Изразът „да хванеш бика за рогата“ идва от древногръцкия мит за Херкулес, който спасил Крит от разярен бик, хващайки го за рогата.

12. Първите олимпийски игри са се провели в Гърция през 776 г. пр. Хр. Първият олимпийски шампион спечелил в дисциплината спринт.

13. Древните гърци се хранели полегнали.

14. Един от спартанските специалитети бил черна супа, направена от сол, оцет и кръв. Никой извън Спарта не я консумирал.

15. Думата „варварин“ идва от древногръцката дума „barbaroi", с която те назовавали всички, които не говорят гръцки.

16. Първата гръцка трагедия била изпълнена през 534 г. от жрец на бог Дионис на име Теспис.

17. В театъра на Древна Гърция можели да играят само мъже.

18. Понякога зрителите на спектаклите толкова се вживявали, че започвали да се бунтуват и се налагало да бъдат укротявани със сила.

24 интересни факта за Гърция

19. Александър Велики бил първият гръцки владетел, който сложил лика си върху монети. Преди това на гръцките монети били изобразявани лицата на богове или богини.

20. Гръцкото знаме включва 9 сини и бели хоризонтални линии, които според някои олицетворяват деветте срички на гръцкото мото “Eleftheria i Thanatos” - в превод „Свобода или смърт“. Синият цвят символизира морето, а белият – чистотата на борбата за свобода.

21. Гласуването в Гърция е задължително. Всеки грък над 18 години трябва да гласува.

22. Гърците не махат с отворена длан. Всъщност това се смята за обида. Те махат със затворена длан.

23. Гърция е една от страните в Европа с най-малко разводи.

24. Повечето гърци са суеверни.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Гърция

 

Това е дневник на плаване, започнало в една от четирите марини край Атина, преминало през Цикладите Китнос, Серифос и Кеа, и завършило на островите от Сароническия залив Идра и Порос.       Етап 0: Летище "Елевтериос Венизелос" - Марина Алиму (Μαρίνα Αλίμου)Атинското летище е на две нива - заминаващи и пристигащи. Вие вероятно току що сте кац...
Прочетен: 1599 Коментари: 0
Разположен по-близо до Турция, отколкото до Гърция, този архипелаг се отличава с огромно разнообразие – от свещения Патмос до оживения Кос, от дивия Карпатос до вулканичния Нисирос.Дванадесетте острова на ДодеканезитеНаименованието Додеканези е сравнително ново. Докато тези острови са били турска територия, те са били известни като Южни Споради. В ...
Прочетен: 1373 Коментари: 0
Съседна Гърция е истински рай за любителите планинари и ако се чудите накъде да отправите поглед в търсене на следващата апетитна дестинация за трекинг и планински туризъм, не се колебайте да опитате маршрутите в южната ни съседка. Връх Олимп безспорно е най-популярната (и най-високата) точка из гръцките планини, но далеч не е единственото място, к...
Прочетен: 1362 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Гърция

 

 
 
Видео за Гърция

  


Тагове