Най-красивите замъци в Япония

 

Замъците в Япония може би няма да се впишат в западния стереотип. Те нямат нищо общо с древните защитни крепости в Европа и причината за това е, че са имали коренно различна функция. Замъците се появяват в Страната на изгряващото слънце през 15-ти век, когато страната започва да се разпада на малки враждуващи държави. По-късно в замъците се разположили местните управници и феодали. В онези времена в Япония е имало повече от 5 000 замъка. Днес са останали около стотина, като само дузина от тях датират от ерата на феодалите. Надникнете в 5 от най-красивите японски замъци и се докоснете до феодалното минало на Япония.

Замъкът Хиросаки

Най-красивите замъци в Япония

Разположен на хълм в северната част на Япония, замъкът Хиросаки е известен с портите си с бойни кули, крепостните ровове и огромните градини. Завършената през 1611 г. оригинална пететажна постройка била разрушена през 1627 г., а по-късно била построена триетажна наблюдателна кула, но това, което привлича най-вече посетителите, са прекрасните градини, в които са посадени повече от 2 500 черешови дървета. През пролетта тук се провежда и най-големият японски фестивал на черешата.

Замъкът Хиконе

Най-красивите замъци в Япония

Замъкът Хиконе позволява на своите посетители да видят как реално са изглеждали замъците в миналото - по време на техния разцвет. Оригиналните градини, порти и охранителни постройки са запазени също толкова грижливо, както и самия замък. Комплексът Хиконе съдържа структури и материали, събрани от други замъци в страната. След 20 години строеж, замъкът е завършен през 1622 година. Замъкът е бил владение на Династия Ли до 1868 г., а в музея към замъка може да видите много от съкровищата на династията, включително бойни доспехи и музикални инструменти.

Замък Мацуе

Най-красивите замъци в Япония

Интересното при замъка Мацуе е, че той никога не е ставал свидетел на военни действия, въпреки че е построен със защитна функция. Замъкът е завършен през 1611 г. след последната феодална война. По-голяма част от комплекса е демонтирана през 1875 г. и до ден днешен са запазени само основната постройка и каменните стени.

Замъкът Мацумото

Най-красивите замъци в Япония

Разположен в планински район, северозападно от Токио, замъкът Мацумото е изграден на каменна основа и е заобиколен от голям ров. Построен през 1590 г., той е най-старият японски замък. Мацумото е имал отбранителна функция и разполага със специални отвори в стените, през които могат да се изстрелват стрели и камъни по нашествениците. Черната фасада на замъка му спечелва прозвището Замъкът на гарвана.

Замъкът Химеджи

Най-красивите замъци в Япония

Замъкът Химеджи се смята за най-внушителен сред замъците от феодалната епоха, запазени до ден днешен. Той е разположен на запад от Кобе, столицата на префектура Хього. Крепостта често е наричана още Замъкът на бялата чапла, заради белите кули, наподобяващи полета на бялата чапла. Построен през 1601 г., замъкът се състои от 83 структури, разположени около основния комплекс. Замъкът Химеджи неведнъж става сцена на филмови снимки, като най-известни са продукциите You Only Live Twice от поредицата за Джеймс Бонд и Последният самурай.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Япония

 

Япония, или както още я наричат Страната на изгряващото слънце, е интересна страна с уникална култура, която на някои може да се стори дори странна. Вижте няколко интересни и малко известни факти за Япония, които ще ви накарат да я погледнете по нов начин.Япония се състои от повече от 6 800 острова.В Япония стават около 1 500 земетресения за година...
Прочетен: 7624 Коментари: 0
Разположена в подножието на вулкана Фуджи, Аокигахара навярно е гората с най-лоша слава в цяла Япония. Известна е още като "Море от дървета" и "Гора на самоубийствата", тъй като там са били извършени над 500 самоубийства от средата на XX в. досега. По популярност в това отношение Аокигахара отстъпва само на Голдън Гейт Бридж в САЩ.Ужасяващите леген...
Прочетен: 4660 Коментари: 0
Много от посетителите на Токио се затрудняват да открият японската култура, затова ние ще ви подскажем къде точно да я търсите. Токио предлага всичко – от традиционната чаена церемония, през модата на Harajuko, до сумо демонстрациите. Ето и нашите 5 предложения. Участвайте в традиционна японска чаена церемонияВ Токио, посещението на японска чайна е...
Прочетен: 2453 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Япония

 

 
1
2
3
4
5
   От: tao
 
 


Тагове