Къща-музей на Христо Ботев, Калофер

 

На 2 юни - Денят на Ботев - почитаме с минута мълчание паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. За първи път денят се отбелязва в градовете Враца и Пловдив още през 1884 г. Чества се официално от 1901 година. Тогава на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват и Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна – така известните сирени.

Желанието да се свържем с историята, да научим повече за собствената ни история и да почетем паметта и делото на един от най-великите българи ни водят в родния град на Христо Ботев – Калофер.

Калофер е разположен в подножието на южните склонове на Стара планина, на 164 км. от  София. Според легендата Калофер е основан в 1533 година, когато група хайдути, предвождани от Калифер войвода, “владеели” тази част на Стара планина и непрестанно правели набези над преминаващите турски кервани. Султанът не можел да се справи с хората на войводата и решил да им предложи спогодба – да им разреши да се заселят по тези земи, ако престанат да нападат поданиците му и керваните.

Къща музей на Ботев

Музеят на поета и революционер се намира в малкото подбалканско градче на мястото, където се е намирала последната къща на семейството на даскал Ботьо Петков. Музейният комплекс е разположен в парк, наречен Ботева градина – там се намират мемориалната къща-музей, паметникът на Иванка Ботева, паметникът на Христо Ботев. Комплексът е обявен за историческо място с национално значение.

Къща музей на Христо Ботев

Това е къщата, в която Ботев е живял най-дълго. Тя представлява едноетажна сграда с типичен изнесен чардак и покрив с четири ската. В нея се държат етнографски експонати от епохата на Възраждането, както и единсвените запазени предмети, принадлежали на Ботев – джобният му часовник и принадлежностите му за писане. Оригинални експонати са и предмети, принадлежали на майката на поета – чекрък и шевна машина. В музея можете да видите и печатната преса, на която са отпечатани част от броевете на Ботевия вестник „Знаме”, както и пилотния брой на последния му вестник „Нова България”.

Къща музей на Христо Ботев

Музеят е обновен генерално през 2008 г. за 160-годишнината от рождението на големия революционер. Експозицията е представена по увлекателен начин и съдържа богат снимков материал и артефакти от времето преди Освобождението.

Къща музей на Христо Ботев

Въпреки, че това не е родната къща на Христо Ботев самият той е бил силно привързан към мястото, тъй като прекарва детството си там. Това е къщата, в която се завръща след учението си в Одеса и след учителстването в Задунаевка. В нея получава първия брой на Славейковия вестник „Гайда“, в който е поместено първото му публикувано стихотворение – днес станало класическо - „Майце си“.

Къщата е опожарена през 1877 г., но в последствие е възстановена от родолюбиви калоферци с помощта на патриоти от цялата страна. Проектът е разработен от арх. Балтаджиев с помощта на братът на Ботев – о.з.ген. Кирил Ботев - по негови спомени. Строежът на възстановката на къщата започва през 1942 г. и е открита официално като музей на 2 юни 1944 г. Част е от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Работи от 08:00 до12:00 и от 13:30 до17:30 ч.

Къща музей на Христо Ботев

Къща музей на Христо Ботев

Друга забележителност в Калофер е Музеят на просветното дело, който се помещава в едно от първите училища в България, чийто основател е именно бащата на Христо Ботев – даскал Ботьо Петков. Най-новият музей в града пък е калоферската „Къща на историята“ - етнографски и културен център.

Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

niobe

Теми (151)

Албуми (1)

Видео (4)

Приятели (2)Снимки за България

 

 
 
Видео за България

  


Тагове