Призрачните градове на Китай

 

Градовете-призраци в Китай

Историята помни твърде много събития, които са довели до обезлюдяването на цели градове, дори на милионни мегаполиси и столици на империи. Под натиска на войни, конфликти, епидемии, земетресения или други катаклизми различни места по целия свят стават печално известни като „призрачни градове“. Част от тях са добре известни и дори до болка познати от вцепеняващите кадри на фотографите, като Припят в Украина, курортът Вароша в Кипър, островите Кантубек и Хашима (съответно в Узбекистан и Япония), а също и изоставените градчета след аварията във Фукушима. Те, и стотици други места, остават празни черупки, някога съдържали животите и мечтите на хиляди хора.

Всички тези градове, макар да са една зловеща и тъжна гледка, предизвикват интерес. Загадъчни, любопитни, застинали в пространството, но извън времето и най-вече - отчайващо пусти, тези места привличат предимно градски изследователи, любители на екстремните преживявания и, разбира се, фотографите. Всяко изоставено място разказва някаква история, обикновено тъжна и страшна, скрита и запазена в пласовете прах и разруха. В последните години обаче сме свидетели на една нова тенденция, която коренно се различава от познатите причини за опустяване на градовете.

Растеж на всяка цена

Това са градовете и квартали-призраци в Китай. Под натиска на непрестанния стремеж към икономически растеж и постигане на все по-висок брутен вътрешен продукт (БВП) властите в Китай строят. Строят модерни и големи градове с пътна инфраструктура, бизнес и жилищни сгради, правителствени комплекси, молове и киносалони – места, които могат да подслонят милиони души. По ред причини тези новопостроени градове, изникнали като гъби след дъжд, остава празни. Призрачните градове на Китай са изоставени преди някога да са били населявани.

Все повече хора в градовете и все повече градове без хора

Към момента повече от половината население в Китай вече живее в градовете, като до края на 2030 г. се очаква урбанизираното население в страната да надмине 1 млрд. души. В тези цифри можем да видим логиката, по която властите в огромната страна влагат огромни суми като инвестиция в строежи на нови и нови градове. Истината обаче е, че плановата същност на подобно икономическо начинание не следва естествените процеси и се оказва, че повечето китайци не могат да си позволят да живеят в някой от новите суперградове. В някои от случаите местоположението на самите градове-призраци обуславя тяхното тъжно положение.  Някои от тези градове са издигната буквално в средата на нищото, като част от неясни проекти от бъдещето предвиждащи многолентови магистрали и подобрена инфраструктира, които да осмислят крупните инвестиции.

Чънгун, Кунмин


Чънгун: градът-сателит на Кунмин

Китайският новопостроен град Чънгун вече има стотици сгради с апартаменти, отлична пътна инфраструктура и трилентови улици, гигнтски офис сгради без никой да работи в тях. Градът е замислен през 2003-2004 г. като отговор на все по-тежкото положение в пренаселения, 7 милионен град Кунмин, който се намира наблизо. Идеята на властите е да изселят там голяма част от хората, но това никога не се случва заради ръста на цените на пазара на недвижими имоти. Държавата не успява да привлече жители към града, въпреки че дори мести пазара от Кунмин в Чънгун. Днес стотици завършени сгради стоят празни и зловещи, като всеки може да влезе в тях. Най-странното е, че въпреки всичко строежите в града продължават напук на липсата на интерес!

Джънджоу, Хенан

Джънджоу, Хенан

В Джънджоу – столицата на провинция Хенан, този подход засега дава меко казано противоречиви резултати. Само допреди няколко години новата строителна зона към града се превърна в най-големия град-призрак в Китай с хиляди празни и рушащи се жилища, офиси и инфраструктура. Заселени, разбира се, има, но техният брой е толкова незначителен, че се губят в морето от небостъргачи и празни улици.

Еренхот, Вътрешна Монголия

Динозаври посрещат гостите на пустия Еренхот

Еренхот е град-призрак, построен в средата на китайската автономна област, наречена Вътрешна Монголия. Намира се на 500 километра северозападни от столицата Пекин. Градът е построен като амбициозен план за заселване на място, което иначе служи като междинна гара по линията между Китай и Монголия. Поради разликата в линиите на двете държави тук  пътниците се прекачват, за да продължат по пътя си. В този град обаче оживена е само гарата.  Чисто новите лъскави жилищни квартали наоколо са пусти, и макар че има жители, те са заели само една трета от всички жилища. А строежите продължават. Всъщност няма много желаещи да живеят в Еренхот. Тук през лятото средната температура надвишава 30 градуса, докато през зимата е -20°C. Около града са открити вкаменелости от динозаври, което е вдъхновило архитектите да изградят концептуални паметници на праисторическите същества из целия град.

Ордос, Вътрешна Монголия

Ордос - една колосална строителна площадка

Най-големият град-призрак се намира отново в областта Вътрешна Монголия – неплодороден и пустинен район, който обаче явно е на прицела на китайските власти за облагородяване. Над 90% от колосалните сгради в новата част на Ордос - Кангбаши са пусти. Преди десетина години приходите от залежите на въглища и петрол в района окрилиха местните общински съветници, и те решиха да построят „китайския Дубай“ в задния си двор. През 2004 г. там постепенно започна да изниква гигантски жилище квартал за 1 милион души. 17 милиарда юана (около 2 милиарда евро) по-късно сградите все още са пусти, цените на имотите там изненадващо вървят нагоре, но все още няма желаещи да населят този суперквартал.

Цяндаоху

Цяндаоху

Луксозните горски вили на брега на езерата в Цяндаоху (Кяндао) също са част от призрачния пейзаж, но по други причини. Собствениците на имоти в свръх луксозния комплекс ги държат празни за да не им падне цената. В близките хотели цените са толкова високи, колкото и в най-желаните европейски курорти. Близкото езеро Цяндао (千岛湖), наричано Езерото на хилядите градове, е невероятно красиво, а в дълбините му се крие друг призрачен град – Ши Ченг, потопеният Лъвски град.

Молът-призрак в Гуандун

Най-големият мол в СветаМалко по-различен е случаят обаче с един от най-абсурдните проекти в глобален мащаб - този за най-големия търговски център в света. Това е New South China Mall в провинция Гуандун, който беше открит през 2005 г. и малко след това се намести трайно в класацията на десетте най-лоши инвестиции в имоти на всички времена.

В гигантската постройка могат да се поместят 2300 магазина, или два пъти повече от най-големия търговски център в САЩ – Mall of America. Въпреки това най-странният изблик на китайска мегаломания стои празен с едва няколко отворени магазина. Закритият увеселителен парк запада, молът е почти безлюден, а стотиците палми пред него и репликата на Триумфалната арка стоят нелепо и абсурдно. Вътре в центъра можете да видите повече разбити коридори, падаща боя и прашасали рекламни табели, отколкото действащи магазини.

Проблемът с New South China Mall е най-вече в локацията – Гуандун е малък работнически индустриален град и доходите на населението са твърде ниски, за да си позволят хората да пазаруват луксозни стоки, каквито се предлагат в няколкото магазина в мола. Вече над десет години в най-големия търговски център в света цари предимно тиха разруха и единственият успешен бизнес са американските вериги за бързо хранене, в които понякога сядат шепа хора.

Пустият търговски център се е превърнал в символ на бързата урбанизация в Китай, която доведе до колосални, но безмислени инвестиции в имоти, направени без никакъв маркетинг или пък пазарно проучване, с една единствена цел – растеж на БВП, поне на хартия.

Киламба, китайският патент в Африка

Киламба, Ангола - китайският патент в Африка

Интересното е, че феноменът се разпростря и изън Китай, не без нейно участие, разбира се.
Новопостроеният град Киламба е построен от китайска правителствена корпорация. Намира се на около 30 км. от Луанда, столицата на Ангола и е бил вдигнат за по-малко от 3 години в рамките на програма за строителство на градове-сателити. Това е най-големият подобен проект в региона и се изплаща с анголски петрол.

В новия град, който заема 5000 хектара, са построени 750 модерни осеметажни жилищни блокове, 12 училища и повече от сто търговски обекта. Градът, чието изграждане струва 3.5 милиарда долара, е предвиден за около половин милион души, които обаче едва ли някога ще заживеят там, заради прекалено високите цени на апартаментите и несъществуващите работни места.

И докато властите си скубят косите, призрачният пейзаж в Киламба продължава да напомня за абсурдите на капитализма - нереалистичните икономически решения и растежът заради самия растеж.

Като цяло обаче прясно построените призрачни градове са си китайски патент. Пустеят и десетки други новоиздигнати комплекси.

Ето някои от най-интересните:

Необитаваното еко-селище Джинг Джин, Тианджин (Jing Jin, Tianjin)

Еко селището в Тианджин

Планирано като идилично място за почивка с уединени вили и много зелени площи, днес еко-селището прилича повече на декор от филм на ужасите.

Ваканционното селище Флоренция, Тианджин (Wuqing, Tianjin)


Флоренция, Тианджин

Малкият Париж – Тиандженг, до Шанхай (Tianducheng)


Пустеещ град-макет, построен по подобие на Париж до Шанхай

Малкият Лондон, или градчето Темза, Шанхай


Малкият Лондон

Някои може да сметнат, че китайците са странно обсебени от идеята да правят реплики на известни градове и световни забележителности, но в интерес на истината за тях това е древна традиция, водеща началото си още от времето на управлението на династиите.

Увеселителният парк „Страната на чудесата“, който никога не е отварял врати, Ченджонг  (Chenzhuang)

Страната на чудесата Made in China

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Китай

 

Разположен в северната част на живописната местност Улинъюан в провинцията Хунан, Тианзи е уникален планински природен резерват. В превод Тианзи означава "Син на небето". Това е едно от четирите завладяващи места в Улинъюан (останалите три са Националният парк Чжанцзяцзе, резерватът Суоксию  и местността Янгиайе). Тианзи е с площ около 67 кв. км, а...
Прочетен: 1486 Коментари: 0
Близо 30% от Великата китайска стена са се „стопили“ под влиянието на човека и природата. Стената, която е едно от най-внушителните съоръжения, строени по човешка ръка, е толкова пострадала, че дори данните за общата и дължина варират между 9000 и 21 000 километра, в зависимост дали в общата дължина се включват липсващите и разрушени части. Основни...
Прочетен: 1727 Коментари: 0
През последните години Китай е вложил солидни средства в развитието на Пекин. И докато някои от постиженията като Националния стадион определено си заслужава да се посетят, не бива да се пренебрегват и забележителностите, които привличат посетители от години."Птиче гнездо"Иновативната сграда "Птиче гнездо" представлява национален стадион, дължащ им...
Прочетен: 1643 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)Снимки за Китай

 

 
 


Тагове