Парите по света – част I

 

Най-интересните валути, събирани по време на пътуване

Едно от нещата, които обединяват изкушените да пътуват по света, е желанието да отнесат със себе си парченце от всяко място, до което се докоснат. Някои купуват сувенири, правят купища снимки, взимат със себе си камъче или хербаризирано цвете, други събират пощенски картички или магнитчета за хладилник. Един от по-нестандартните, но много интересни сувенири обаче си остават местните пари. Държавите с различни от стандартните валути могат да се похвалят с изключително интересни, цветни, дори забавни банкноти. Особено интересни са някои попадения от екзотични държави, както и банкноти, които впоследствие излизат от обращение и стават редки за намиране (макар да нямат особена колекционерска стойност).

Парите по света - част II

Ето една малка колекция от интересни валути от цял свят. Общата им стойност едва ли е повече от 30-40 лева, но спомените, които носят тези шарени късчета хартия са безценни.

Парите по света – част I

Това са някои от най-интересните от тях:

1. Сейшелски рупии

Сейшелски рупии

Сейшелските острови безспорно са едно невероятно място, а освен всичко имат и красиви пари. Там можете спокойно да пазарувате и в евро, но и местните парични единици са в обращение.

2. Хонг-конгски долар

Долари от Хонг Конг

Това е специална десетдоларова банкнота от 2007 г., издадена в чест на 10-годишнината от отделянето на страната от Китай. Дори като част от Китай (до 1997 г.) Хонг Конг поддържа отделна парична единица в опита си да се разграничи от китайското управление. Там все още се използват хартиени пари, но специално тази юбилейна банкнота е направена от навлизащият все повече в световен мащаб полимер.

3. Египетски паунд

Египетски паунд

Може би най-интересният факт, свързан с тази доста стара банкнота от един египетски паунд, е че на практика е обезценен, но продължава да е в обращение. В замяна на тази банкнота днес в Египет не може да се купи почти нищо. За сравнение – 1 щатски долар струва около 7 паунда. Очевидно властите ще оставят хората да си разменят пачки от тези хартийки, докато се разпаднат напълно, вместо да ги изтеглят. Местните се шегуват, че на банкнотата няма пирамиди, защото още не са били построени, когато е издадена.

4. Израелски шекел


Шекел

Историята на шекела е интересна колкото и историята на държавата Израел. От 1948 до 1980 г. националната валута в Израел е лирота. След това държавата прави преход към шкалим (множественото число за „шекел“), но след девалвацията спрямо щатския долар след 1986 г. се въвежда „нов шекел“, който има стойността на 1000 стари шкалим (шекела). Днешните израелски пари имат всевъзможни защити от фалшифициране, направени са от полимер, водоустойчиви са, и имат малка прозрачна Давидова звезда в долния ъгъл.

5. Монголски тогрог

Тогрог

Монголските пари изглеждат меко казано екзотично, но и успокояващо с цял ансамбъл от крави пред типичната монголска юрта и строг владетел с леко отнесен поглед и страхотна брада. Определено една от най-едрите копюри в колекцията, въпреки че покупателната и стойност е символична.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2899 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3464 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2749 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове