Съевата дупка

 

Съевата дупка

Съевата дупка

В България има стотици пещери, всяка от които със свои характерни особености. Повечето от тези, в които може да се проникне обаче, са запазена територия за спелеолозите. Ако и вие искате да се подопите в загадъчния свят на пещерите, може да го направите и без да сте тренирани пещерняци – съществуват цели девет благоустроени пещери на нашата територия. Съевата дупка в Предбалкана е една от тях.

Пещерата Съева дупка се намира южно от село Брестница и е дълга 205 метра. Това я нарежда сред по-малките леснодостъпни пещери у нас, но пък е забележително красива. Освен това пещерата е известна с невероятната си акустика.

В Съевата дупка има пет зали.

Съевата дупка

Купена

Една от двете по-просторни галерии в пещерата – Купена – носи името си от огромен каскаден салагмит, който силно напомня купа сено.

Срутището

Тази зала е покрита с различни по размер скални блокове, които са се срутили от тавана при земетресение. В Срутището могат да се видят два забележителни паднали сталактона, известни като Дебелата Берта и Органа. Ако ударите по „струните“ на Органа ще чуете кристално чисти и ясни звуци, които огласят цялата зала.

Хармана

В залата, наречена Хармана е най-големият сталактион в Съевата дупка. Той е висок 4.5 метра и е с обиколка 13 метра. Наричат го Брилятния заради искрящите ми ресни от калцит. След Хармана пещерата прави „завой“ на северозапад, откъдето се достига в другите – по-малки, но невероятно красиви зали.

Съевата дупка

Белият замък

Забележителното чудо на природата, наречено Белия замък, представлява огромен сталактон с отвесни стени и възвишения, които приличат на кулите на съвсем истински приказен замък.

Космоса

На тавана на тази зала може да разгледате изумителното синтрово образувание, което напомня летяща из космоса ракета, откъдето идва името на галерията.

Съевата дупка

В България няма друга пещера, която на толквоа малка площ да събира толкова красиви и разнообразни формирования. Тя обаче не е сама в региона. Наблизо е и удивителната пещера с два входа Градешница – на десния бряг на едноименната река.

Село Брестница, откъдето се стига до Съевата дупка, се намира на 11 километра от Ябланица.

Съева дупка е обявена за природна забележителност с особено значение още през 60-те години на миналия век (със Заповед 2810 от 10 октомври1962 г.)

При изследването и последвалото благоустройване за посещения са намерени интересни находки – кости от древни животни, глинени съдове, римски монети. Пещерата е затворена „временно“ през 1990 и до 2004 г. остава недостъпна, но в момента е отворена за посещения през цялата година.

Съевата дупка

Заради уникалната акустика в пещерата се изнасят и специални хорови и вокални концерти от известни изпълнители – най-вече в зала Хармана. Съевата дупка е служила и за декор при снимките на няколко филма. До пещерата може да се достигне и по железен въжен път – Via Ferrata, а наблизо има и въжена градина за почитателите на екстремните преживявания.

В района има еко пътеки, а районът е прекрасен за туристически преходи.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за България

 

Най-високият връх в Стара планина – връх Ботев – се издига на 2376 метра надморска височина. Административно се намира в община Карлово, област Пловдив. Близо е до Карлово и Калофер и е част от територията на природен резерват "Джендема". Върхът сменя няколко имена в миналото, докато бъде кръстен на великия български поет и революционер Христо Боте...
Прочетен: 1404 Коментари: 0
Най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканския полуостров се намира в България, и по-точно в невероятния Мелник. Къщата, известна като Кордопуловата, или Цинцаровата къща, е построена още през 1754 г.  Намира се в североизточната част на град Мелник, точно над църквата "Света Варвара". Построена е за богатата гръцка фамилия Кордопуло...
Прочетен: 1386 Коментари: 0
Знаете ли, че най-голямото съкровище по нашите земи е открито в Разград? През 1971 г. при проучване на руините на древния римски град Абритус ("стръмен") край Разград е открита най-голямата находка от римски монети у нас. Изкопани са 835 солида - древното име на римските монети. Археолозите датират находките и откриват, че повечето монети са и...
Прочетен: 1731 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за България

 

 
 
Видео за България

  


Тагове