Ирландия - земя на призрачни дворци - част I

 

Ирландия е мистична страна, обгърната в призрачни истории, поверия и легенди. Това е земя, едновременно тайнствена и плашеща, земя, където митовете се сливат с реалността и границите между художествена измислица и действителност са силно размити. В Ирландия има множество старинни замъци и руини от древни крепости, създаващи идеалния фон за призрачни истории и страховити мистерии.

Замъкът Шарлевил

Замъкът Шарлевил

Замъкът Шарлевил се намира в близост до град Тюламор, графство Офали. Построен е през 1798 г. от архитекта Франсис Джонстън по поръчка на Чарлз Бъри, граф на Шарлевил.

Смята се, че замъкът е обитаван от духа на малко момиче на име Хариет – дъщеря на третия граф на Шарлевил. Легендата гласи, че една вечер през 1861 г., когато момичето било на 8 години, то било изпратено на горния етаж, за да измие ръцете си преди вечеря. Хариет решила, че би било весело да се пързаля по балюстрадата на слизане, но за съжаление пада и умира. Много от посетителите твърдят, че чуват нейните песни и смях, други казват, че са усетили присъствието й, а трети, че са я видели – със златисторуса коса и синьо-бяла рокля.

Замъкът Лап

Замъкът Лап

Замъкът Лап се смята за един от най-обитаваните от духове замъци в цяла Ирландия. Той е построен от рода О'Керъл през 1250 г. Когато предводителят Мълруни О'Керъл умира, между двамата му братя възникват спорове и съперничество за това кой да застане начело. Тадеус, по-големият брат, бил свещеник и провеждал литургии в малко помещение, известно днес като "Кървавия параклис". Именно тук той бил прободен от меча на по-малкия си брат. Смята се, че духът на свещеника все още броди в замъка.

Ужасяващите истории обаче не свършват тук. През 1900-те група работници са наети да почистят тъмницата. Там са открити купчина човешки скелети. Става ясно, че злощастни посетители на замъка били бутани там от 3 метра височина и падали върху остри дървени шипове.

"The Elemental" обаче е най-страшният дух в замъка. Теориите за него са много и най-различни. Вярва се, че има нечовешки злокобно сиво лице с две черни дупки на мястото на очите.

Замъкът Рос

Замъкът Рос

Замъкът Рос се намира в графство Мийт, на езерото Шийлин. Построен е през 1536 г. от 12-тия лорд на Делвин – Ричард Нюджънт, известен още като Черния лорд, поради лошия си характер и мрачно настроение. Красивата му, но болнава дъщеря, Сабина, обичала да се разхожда около езерото. Обикновено била придружавана от гувернантка, но понякога се промъквала и сама. При една от тези тайни разходки тя среща мъж на име Оруин – син на вражески род, в когото много скоро се влюбва. Осъзнавайки невъзможната си любов, те решават да избягат заедно. Така една вечер те се качват на лодка в езерото и започват да гребат. За тяхно нещастие се развива страшна буря и лодката се преобръща. Само Сабина е спасена. След три дни в безсъзнание тя се буди и разбира, че Оруин е загинал. Младото момиче изпада в депресия и отчаяние, отказва да яде и пие и се заключва в кулата, където скоро умира. Смята се, че замъкът е обитаван от нейния дух, както и от духа на Черния барон, опечален от смъртта на дъщеря си.

Замъкът Лиманех

Замъкът Лиманех

Замъкът Лиманех се намира в графство Клеър, в близост до Килинабой. В края на 1400 г. лорд от рода О'Брайън издига кулата, а 150 години по-късно Конър О'Брайън и съпругата му Мери Макмеън строят към нея четириетажно имение.

Мери Макмеън или Червената Мери се омъжва за Конър след смъртта на първия си съпруг. Не след дълго обаче, през 1651 г. О'Брайън бива убит. Тъй като Мери отчаяно иска да запази имота си, тя сключва брак с капитан Купър (предводител на войските, убили съпруга й). И този съюз не трае дълго. При един от множеството си спорове, Мери бута Купър през прозореца на третия етаж. Според легендата Мери Макмеън има общо 25 съпруга и ги убива всичките. След смъртта на Купър тя е пленена от вражеските войски и е зазидана жива. Червенокосият й призрак обаче и до днес продължава да броди из замъка.

Замъкът Дънлюс

Замъкът Дънлюс

Замъкът Дънлюс се намира в графство Антрим и е построен през 13-ти век. През 16-ти век е превзет от рода Маккуилан и оттогава започва неговата мрачна история. Лорд Маккуилан имал една дъщеря – Мейв Рой, която искал да омъжи за братовчед й Рори Ог Маккуилан. Мейв обаче била влюбена в друг – Реджиналд О'Кана – син на предводителя на вражески род. Лорд Маккуилан бил твърдо против подобна връзка и заключил дъщеря си в една от кулите на замъка. Разбира се, щом Реджиналд разбрал, веднага тръгнал да спасява любимата си. Изкачил се до кулата и скоро двамата били в малка лодка насред бурното море. Вълните я блъскат в скалите и двамата влюбени потъват, но телата им така и не са намерени. Днес посетителите в замъка твърдят, че чуват плач и викове от кулата, в която е била заключена Мейв.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Ирландия

 

Ирландия е страна с богата история, множество замъци и завладяващи легенди. Както вече стана ясно в първата част, много са призраците, бродещи в древните дворци. Ето и останалите ирландски замъци, за които се смята, че са обитавани от духове.Замъкът БалигалиЗамъкът Балигали, днес преустроен в хотел, се намира в Антрим, Северна Ирландия. Построен е ...
Прочетен: 1668 Коментари: 0
Дъблин е град с красива природа, представена от живописни пейзажи. Умереният климат и честите мъгли придават на земята мистично обаяние. Всяка година дестинацията се посещава от голям брой туристи, които идват да научат повече за богатата история на града и да разгледат атракциите, които той предлага. В Дъблин има буквално стотици забележителности ...
Прочетен: 2931 Коментари: 0
Когато чуят Ирландия повечето хора се сещат за бирата и пъбовете. Бирата естествено е важна част от местната култура, но Ирландия е интересна с още много неща. Ето и някои от тях.1. Арфата, детелината и келтският кръст са националните символи на Ирландия.2. Празникът Хелоуин произлиза от ирландски фестивал наречен Самхейн.3. Според ирландските трад...
Прочетен: 10448 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Ирландия

 

 
 


Тагове