Ирландия - земя на призрачни дворци - част II

 

Ирландия е страна с богата история, множество замъци и завладяващи легенди. Както вече стана ясно в първата част, много са призраците, бродещи в древните дворци. Ето и останалите ирландски замъци, за които се смята, че са обитавани от духове.

Замъкът Балигали

Замъкът Балигали

Замъкът Балигали, днес преустроен в хотел, се намира в Антрим, Северна Ирландия. Построен е през 1652 г. от Джеймс Шоу и съпругата му Изабела. Шоу е шотландец, който получава от графa на Антрим под наем земята, върху която по-късно е построен замъкът. Според легендата в Балигали има 3 призрака, но този, за който се знае най-много, е на Изабела Шоу. Смята се, че нейният дух броди в замъка вече повече от 400 години. Смята се, че Джеймс е убил съпругата си, след като го е дарила с желания наследник. Някои от гостите в хотела твърдят, че са почувствали нейното присъствие и са чували странни звуци по време на престоя си.

Замъкът Килкеа

Замъкът Килкеа

Замъкът Килкеа се намира в Килдеър и днес е хотел с прекрасно голф игрище, но впечатлява и с богатата си история. През 1181 г. сър Уолтър де Ридълсфорд изградил оригиналното укрепление със затворен вътрешен двор. Когато последният наследник на Ридълсфорд умира, замъкът е наследен от рода Фицджералд.

Една от най-завладяващите истории за замъка без съмнение е за Джералд – 11-тият граф на Килдеър. Той е изпратен да учи в Европа, където открива интереса си към алхимията. Когато се връща в Ирландия, всички вярват, че притежава магически сили и го наричат "Графа-магьосник". Според легендата съпругата на Джералд непрестанно го молела да покаже магическите си сили и способности, докато един ден той се съгласил. Условието било едно – да не се плаши, защото в противен случай той ще изчезне и никога повече няма да го види. Жена му го уверила, че няма да се изплаши и той решил да провери.

Първо, накарал водата да се издигне от чашата и сама да потече до устните й. Жената не показала никакви признаци на страх. След това той призовал в замъка мъж, мъртъв от години да се ръкува с нея. И този път не се изплашила. Накрая накарал змия да се увие около съпругата му и да изсъска в лицето й. Тя дори не потрепнала и така преминала теста на Графа-магьосник. Тогава той й казал да затвори очи и да не ги отваря, докато не чуе три потропвания. Когато след сигнала отворила очи, графът бил изчезнал, а на рамото й имало малка птичка, припяваща нежна песен в ухото й. Изведнъж обаче се спуснал мрак и жената припаднала от ужас. Когато се свестила, Джералд бил изчезнал завинаги. Смята се, че графът се появява веднъж на 7 години, яздейки прелестен бял кон.

Замъкът Клонони

Замъкът Клонони

Замъкът Клонони се намира в Офали и е построен от рода Маккохлан в началото на 1500-те. През 17-ти век замъкът става собственост на крал Хенри VIII, който от своя страна го подарява на Томас Болейн, за чиято дъщеря на име Ан се жени. Когато крал Хенри започва да изпитва отегчение от брачния си живот, той обезглавява Ан. От този момент нататък вече не е безопасно да носиш името Болейн. Това е и причината братовчедките на Ан – Мари и Елизабет, да останат заключени в Клонони. След смъртта си двете сестри са погребани под клоните на глог в земите на замъка.

Според легендите на върха на кулата може да бъде видян мъжки силует, обгърнат от мъгла. Неговата самоличност обаче остава мистерия.

Замъкът Киллуа

Замъкът Киллуа

Замъкът Киллуа се намира в Уестмийт. Сградата, която виждаме днес, е построена през 1780 г., а през 1830 г. е превърната в готически замък и става собственост на рода Чапман. Бенджамин Чапман получава Киллуа, когато е избран за военачалник в армията на Кромуел.

Смята се, че замъкът е обитаван от иконома на сър Бенджамин Чапман от 18-ти век, който го излъгал с голяма сума пари. Той бил малък, хитър човек, с очи на невестулка, който седял вечер край масата и забавлявал гостите, свирейки на гайда. Според легендата той похарчил всички пари, които успял с измама да измъкне от господаря си, за алкохол и скоро се удавил в езерото. И до днес той скита безцелно в руините на замъка.

Замъкът Ардгилан

Замъкът Ардгилан

Замъкът Ардгилан се намира в Дъблин и е построен през 1738 г. от преподобния Робърт Тейлър. Той е бил известен с това, че се отплащал на работниците с подслон и уиски. Замъкът остава собственост на неговия род до 1962 г.

Семейство Тейлър били много близки приятели с Луиза Конъли – съпругата на лорд Лангфорд. Един ден, докато лордът бил в Шотландия, Луиза била поканена да остане в замъка Ардгилиан. Лейди Луиза обичала да плува и това, че било студен ноемврийски ден за нея нямало значение. Наредила на слугите да й донесат дрехите за плуване и заедно с тях се отправила към скалистия бряг. Въпреки че морето било изключително бурно, тя скочила. Опитите на слугите и работниците да я спасят се оказали неуспешни и след няколко часа безжизненото й тяло било изхвърлено на брега.

Братовчедката на Луиза – Мария – станала свидетел на злощастното събитие и скоро започнала да халюцинира. Във всяко лице тя виждала образа на Луиза.

Днес каменните стълби, където се случила тази трагедия преди повече от 150 години, все още  съществуват. Твърди се, че през нощта може да бъде видяна женска фигура в бяло, изкачваща се по каменните стъпала и скитаща се в замъка Ардгилиан.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Ирландия

 

Ирландия е мистична страна, обгърната в призрачни истории, поверия и легенди. Това е земя, едновременно тайнствена и плашеща, земя, където митовете се сливат с реалността и границите между художествена измислица и действителност са силно размити. В Ирландия има множество старинни замъци и руини от древни крепости, създаващи идеалния фон за призрачн...
Прочетен: 2145 Коментари: 0
Дъблин е град с красива природа, представена от живописни пейзажи. Умереният климат и честите мъгли придават на земята мистично обаяние. Всяка година дестинацията се посещава от голям брой туристи, които идват да научат повече за богатата история на града и да разгледат атракциите, които той предлага. В Дъблин има буквално стотици забележителности ...
Прочетен: 2931 Коментари: 0
Когато чуят Ирландия повечето хора се сещат за бирата и пъбовете. Бирата естествено е важна част от местната култура, но Ирландия е интересна с още много неща. Ето и някои от тях.1. Арфата, детелината и келтският кръст са националните символи на Ирландия.2. Празникът Хелоуин произлиза от ирландски фестивал наречен Самхейн.3. Според ирландските трад...
Прочетен: 10448 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Ирландия

 

 
 


Тагове