Луанг Прабанг – перлата в короната на Лаос

 

Древният град Луанг Прабанг, разположен в северната част на Лаос, е вписан като част от Списъка на световно наследство на ЮНЕСКО през 1995 г. и се определя от множество туристи и писатели като сърцето на лаоската култура и традиции. Малкото градче е обградено от планини и се намира на 700 метра над морското равнище. В себе си Луанг Прабанг е въплътил философията на будизма, екзотика и спокойствие.

Луанг Прабанг – перлата в короната на Лаос

Луанг Прабанг е бил столица на древната държава Лансанг и кралска резиденция до 1545 г., когато Виентян се превръща в административен център. Независимо от това обаче, градът продължава да впечатлява с архитектурата си във френски стил, бляскавите храмове и изключителната си природа. Цялата историческа част на града е посветена на туризма – древните сгради, дворци и 33-те будистки храма са отворени за посетители. Някогашната столица и до днес остава основният център за будистки учения в Лаос и е идеално място за духовно преоткриване и размишление.

Луанг Прабанг – перлата в короната на Лаос

Каскадните водопади, стръмните върхове и млечно-кафявите води на реката Меконг са само част от възхитителната природна картина на Луанг Прабанг. Някога до града се е стигало единствено по вода, но днес до него достигат множество пътища. Построено е и летище, но плаването по речните води си остава най-впечатляващо. Едва през 1989 г. Лаос отваря вратите си за посетители и страната, която преди това е като откъсната от останалата част на Югоизточна Азия, развива тясна, но стабилна икономика, основаваща се на туризма. Този малък и спокоен град, където повечето местни в 22:00 часа вече спят, е една от най-богатите и посещавани области в Лаос.

Луанг Прабанг – перлата в короната на Лаос

Често Луанг Прабанг се определя като „перлата в короната“ на Лаос. Причините за това ще ви станат ясни веднага щом се докоснете до този древен град и завладяващата му атмосфера. Въпреки че през последните години се е превърнал в популярна туристическа дестинация, той е успял да запази естествения си блясък и очарование непокътнати.

Луанг Прабанг – перлата в короната на Лаос

До по-голямата част от забележителностите на града може да се стигне пеша. Не пропускайте да включите в маршрута си храмовете, декорирани със злато, както и бившия кралски дворец – днес превърнат в музей. В определени дни дворецът става и сцена за представления на кралския балетен театър.

Луанг Прабанг – перлата в короната на Лаос

Запомняща се гледка рано сутрин са будистките монаси в емблематичните оранжеви роби. Традиция в Лаос е всяко семейство да не сяда на трапезата си, без да е споделило част от храната с монасите. Ето защо, още в ранни зори местните жители очакват да раздадат своите дарове.

Луанг Прабанг – перлата в короната на Лаос

Незабравима гледка са и вечерните пазари, които са типични не само за Луанг Прабанг, но и за Лаос като цяло. Тук обаче всичко е някак по-пъстро и живописно. Търговията приключва в полунощ и древната столица потъва в спокойствие и тишина.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Лаос

 

Лаос е притегателна точка за туристите от целия свят. Невероятно красива страна с живописни пейзажи, гостоприемен народ и хиляди забележителности, които можете да разгледате. Лаос се намира в югоизточната част на континента Азия. Любопитното е, че за една толкова посещавана дестинация, каквато е Лаос, тя е лишена от една от основните атракции, така...
Прочетен: 1115 Коментари: 0
Лаос представлява една алтернативна и по-спокойна дестинация за пътешествениците, които вече са пътували в Тайланд и Виетнам. Тази малка държава в Югоизточна Азия има разкошна природа, представена от варовикови планини, гъсти гори, водопади и пещери. До някои от местата, които си заслужава да се посетят, се стига трудно, но това е част от приключен...
Прочетен: 1340 Коментари: 0
Разположена във вътрешността на Азия, Лаоската народнодемократична република е любима дестинация на много пътешественици, търсещи непознати територии с красива природа и мистична атмосфера. Ето и нашите 10 любими приключения в Лаос. Каяк по река МеконгМного хора се отправят към Si Phan Don, или в превод: „Четири хиляди острова“, за да релаксират, н...
Прочетен: 1773 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

niobe

Теми (151)

Албуми (1)

Видео (4)

Приятели (2)

Тагове