Невинните години на фотографията в Америка

 Дагеротипът е изобретен от Луи  Дагер и започва много бързо да се разпространява по света след публичната си презентация в Париж през 1839 г.  И въпреки, че родината му е Европа, дагеротипът става много популярен в САЩ, най-вече в Ню Йорк, където през 1850 г. стотици дагеротипи се конкурирали помежду си. Най-успешните фотографи си правели пищни фото студия на горните етажи на сградите по Броудей или около нея. Появили се студия  също и в други важни американски градове, като Бостън и Сан Франциско.

Вдъхновен от демонстрациите на Франсоа Гуро в Бостън, Албърт  Саутъурт пристига в Ню Йорк през 1840 г. , за да изучи техниките на снимане от Самуел Морс, който е ученик на самия Дагер. След около година Саутъурт отваря свое студио в Бостън. По-късно се ражда известната марка Southworth & Hawes, която стои зад портретите на много видни политически личности и общественици от онова време  като се започне от Даниел Уебстър и се стигне до  Хариет Бичър Стоу.
Матю Д. Брейди е друга водеща фигура във фотографската практика, който отваря своето студио през 1844 г. и който си поставя задачата да направи портрети на водачите на нацията -американските президенти, военни фигури, предприемачи, звездите от сцената, писатели и художници.

Елитните студия от това време са били обзаведени с цветни, кадифени облицовки по стените, свещници с шест поставки за свещи и, разбира се, внушителни портрети на крале и кралици, видни политически фигури и дори на индиански вождове.  Успехът на дагеротипа от онова време обаче се дължал най-вече желанието на обикновените хора, които сядали, за да бъдат снимани просто, за да запазят за спомен портрета си или да изпратят на най-близките си снимка като символ  на тяхното  приятелство.

Маргарет Бичър Стоу

Маргарет Бичър Стоу

 

 

фотография с дагеротип

фотография с дагеротип

 

фотография с дагеротип

фотография с дагеротип

 

фотография с дагеротип

фотография с дагеротип

фотография с дагеротип

фотография с дагеротип

фотография с дагеротип

фотография с дагеротипДжордж Ийстман ХаусДнес,  музеят на фотографското и филмовото изкуство Джордж Ийстман Хаус притежава колекция от 3, 500 дагеротипа - пример на тези първи, вдъхновяващи стъпки във фотографията. Сред тях има и много дагеротипи, произведени от самия Дагер. Колекцията включва още и фотографски плаки и 1, 200 портрета от може би най-известното студио за онова време -това на Southworth & Hawes.
Ако фотографията е ваша страст, това е едно от местата, които си струва да бъдат посетени, защото тук могат да се видят колекциите на едни от водещите фотографи в света. Това е най-старият фотографски музей , който отваря врати за посещения през 1949 г. Основан е от създателят на "Кодак" - Джордж Ийстман и представлява великолепно колониално имение. Музеят е известен както с богатите си архиви от фотографии и филмови ленти, така и с това, че е водещият център за съхранение и консервация на фотографии.  Сградата се намира на 900 East Avenue в Ню Йорк.

 

Част от колекцията на Джордж Ийстман Хаус

Джордж Ийстман Хаус

Въженият мост на НиагараДжордж Ийстман Хаус

 

Джордж Ийстман Хаус

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за САЩ

 

Национален парк "Гранд Тетън" се намира в северозападната част на щата Уайоминг и се простира на площ от около 130,000 хектара. При основаването си през 1929 г. той е обхващал само основните върхове на планинска верига Тетън и шест ледникови езера в полите на планината. В следващите десетилетия паркът се разширил до сегашните си размери и вече вклю...
Прочетен: 1800 Коментари: 0
10 американски щата, които привличат най-много чуждестранни туристи – първа част6. ТексасЩатът има над 25 милиона жители и предлага страхотна храна и нощни забавления. Освен това е истинска мека на футбола. Срещите на гимназиалните отбори привличат хиляди фенове. Но независимо дали чуждестранните туристите са почитатели на спорта или не, преживяван...
Прочетен: 3099 Коментари: 0
Невъзможно е чуждестранните туристи да разгледат необятна страна като САЩ по време на едно-единствено пътуване. Независимо от кое крайбрежие ще започне ваканцията им, със сигурност различните типове хора ще открият нещо интересно. Следните 10 американски щата са най-посещавани от чужденци.1. Ню ЙоркВъпреки че щатът не се радва на хубаво време през ...
Прочетен: 2917 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове