Приказните оазиси

 

Убари (Либия)

Убари

Убари

Убари
Убари (Либия) е град оазис в Югозападна Либия в долината Тагра. Намира се между платото Месак Сатафат и пясъчните дюни и езера Идан Убари. Съседни на него са селата Герма и Гаран. Водата е солена, подобна на тази в Червено море, а и доста замърсена и идеята да се плува в него не е много добра.

 

Хуакачина (Перу)

Хуакачина

Хуакачина

Хуакачина
Трептящата под изгарящото слънце  перуанска пустиня е наистина необичайна гледка - малко селище, украсено  с лагуна, палмови дървета, рожкови, храсти и грижливо поддържани ливади са дом на не повече от 100 човека. През вековете Хуакачина е била известна като "оазиса на Америка" -единственото късче зеленина, скрито дълбоко в безкрайната пустош. Хуакачина е нещо като курортно селище за жителите на близкия град Ика, а и любимо място на туристите, които са почитатели на сендбоурда по пясъчните дюни, които достигат височина от няколкостотин фута.


Ейн-Геди
  (Израел)

Ейн Геди

 

Ейн-Геди е най-големият оазис по протежението на западните брегове на Мъртво море. Заради наличието на множество извори, местността е била обитавана още през Медната епоха и е била прочута през годините на цар Соломон. Днес на териториите на оазиса се намира едноименния парк с пещери, ботанически градини, водопади и кибуци.

 

Чебика

Чебика

Чебика

Чебика

Макар и не толкова известен, Чебика е един от най-красивите оазиси, разположен сред планините Атлас в района на големите  Тунизийски солени езера . Почти през цялата година Чебика е изложена на слънчева светлина, което му дава името Qasr el-Shams- Замъкът на слънцето.

 

 

Тимия (Нигер)

Тимия
Тимия се намира в подножието на планините Аир в Нигер и се смята за един от най-красивите оазиси в страната - заради пищните градини с палми, портокалови, лимонови  и нарови дръвчета в иначе негостоприемната земя. Въобще, оазисът  е идеалното място, ако за почивка след изморителния преход през пустинята.

 

 

 

Габероун (Либия)
Габероун

Габероун

Габероун е оазис с голямо езеро, в Либийска Сахара. Старото бедуинско селище на западните брегове на езерото е било изоставено и от него са останали руини, които могат да се видят от туристите. На североизточния бряг е разположен туристически център, който включва обширен двор, бунгала и магазин за сувенири. Езерото е много солено и има множество комари, особено през лятото. За най-подходящо време за посещение се смята периодът от октомври до май, тъй като тогава времето е по-меко.

 

 


Хердубрейдалиндир
(Исландия)


Намиращ се из планинските райони на Исландия на пустинята Одадахраун върху обширно плато от застинала лава, Хердубрейдалиндир произхожда от изригването на вулкана Тролладингжа. На територията му се намира известен християнски лагер и много пътеки за разходка и проучване на местността. В миналото тук са живели престъпници, които са били прокудени от обществото заради престъпленията, които са извършили.


Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2899 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3464 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2749 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове