Още един шедьовър на природата

 

Има гледки, пред които човек онемява, когато трябва да опише с думи красотата им. Има моменти, когато фотоапаратът се оказва неспособен да улови преживяването на възхита пред шедьовъра на най-великия архитект - природата. Пещерите често биват сравнявани с вълшебно царство заради неповторимия си естествен интериор, който създават карстовите формирования и дори с подземен рай. Пещерата "Лурей" във Вирджиния не прави изключение от общото правило.

пещерата Лурей

 


Намира се на около 150 километра западно от Вашингтон. Очаква ви приятно пътуване - пътят до пещерния вход минава покрай долина  с пищна растителност, с множество брезови и кленови дървета покрай пътя. Това се оказва само прелюдия към завладяващата красота на пещерата. Множеството сталактити висят подобно на въжета от тавана, от който падат карстови завеси, достойни за театралната сцена на постановка по Шекспир - в червено, оранжево, жълто и кафяво, понякога окъпани в блясък от водата, която ги мие -те ви оставят безмълвен и бездиханен пред това неповторимо зрелище. Някои от тях достигат дължина до три метра и падат стремително с подострени надолу като копия върхове, а други приличат на малък плет в оранжеви и жълти нюанси, висящ от тавана.  Ако се вгледате по-продължително, въображението ви ще разпознае чудновати актьори на подземната сцена, на която са стъпили карстовите формирования. Ще се почувствате потопени в глъбините на океан  по-скоро в цветовете на оранжево и кехлибарено, отколкото от зеленото или синьото.

пещерата Лурей

пещерата Лурей

 

пещерата Лурей

пещерата Лурей

пещерата Лурей

пещерата Лурей

 


Пещерата ще ви изненада с множество различни по цвят и форма сталактити (висящо от тавана на пещерата калцитно образувание, разположено на място, където капе вода) и сталагмити (калцитно образувание върху пещерния под, разположено на мястото, където от тавана капе вода) -научните термини, които описват приказния свят на пещерите. За непосветените в тайните на спелеологията обаче, тези формирования изглеждат като плътни въжета, които с времето са се видоизменiли, придобивайки интересни и причудливи форми.пещерата Лурей

пещерата Лурей

 Пещерата "Лурей" е открита през 1878 г.  от Бентън Стебинс, Били Кембъл и Андрю Кембъл и тогава това е оценено като откритието на века. Днес около половин милион души я посещават ежегодно и остават поразени от приказния карстов свят, който се спотайва във вътрешността й. Още на входа ги посреща фигурата на Джордж Вашингтон и това е първото формирование, което Стебинс и Кембъл откриват. Продължавайки нататък, покрай гостите на пещерата остават множество сталагмити, които са влажни, студени, гладки и хлъзгави на допир. Красотата на пещерата е абсолютно естествена и е резултат от минералното съдържание на течащата вода. Калциевият карбонат е бял на цвят, но когато почвеното и скалното съдържание, медта и желязото взаимодействат с калция, се създава разнообразието от багри, в които оживяват карстовите фигури.  Освен тях пещерата "Лурей" може да се похвали и с красиво подземно езеро, което е известно като Езерото на мечтите. Дълбочината му е около половин метър, но това в ни най- малка степен не намалява очарованието му. В спокойните му води се оглеждат карстовите формирования и танцуващите пламъци на свещите, които са поставени от управата на пещерата. 

 

Езерото на мечтите

Езерото на мечтите

 

 

Веднага след Езерото на мечтите следва Кладенецът на желанията. От дъното през кристално чистите му води прозират огромно количество монети. Общо около 400 000 долара са били събрани за благотворителни цели в него, което го прави един от най-доходоносните кладенци в САЩ.

 

Кладенецът на желанията

Кладенецът на желанията

 

Друго чудо на пещерата  е Катедралата  с големия сталактитов орган. Лилънд Спринкъл, електронен инженер е успял да настрои 37-те сталактита, така че  с помощта на създаденото от него приспособление (литофон - музикален перкусионен инструмент от групата на пластинковите инструменти) из пещерата да се носи вълшебната мелодия.

 

пещерата Лурей

пещерата Лурей

Вътре е забранено да се пуши, тъй като за вентилацията  са необходими цели два дена. След около едночасова разходка в подземното царство на пещерата, човек се озовава навън на светло с мечтата скоро пак да се завърне в света на непостижимото от човека съвършенството, на което е способна само природата.


Адрес:
970 US Highway 211 W
Luray, Virginia 22835
САЩ
Телефон: 540-743-6551
Web: http://www.luraycaverns.com

Такса: $16 за човек
Коментари

 

от: valleria
изпратено преди: 8 години

Страхотен материал! :-)
от: tanq
изпратено преди: 8 години

krasota

Добави твоето мнение


Други теми за САЩ

 

Национален парк "Гранд Тетън" се намира в северозападната част на щата Уайоминг и се простира на площ от около 130,000 хектара. При основаването си през 1929 г. той е обхващал само основните върхове на планинска верига Тетън и шест ледникови езера в полите на планината. В следващите десетилетия паркът се разширил до сегашните си размери и вече вклю...
Прочетен: 1799 Коментари: 0
10 американски щата, които привличат най-много чуждестранни туристи – първа част6. ТексасЩатът има над 25 милиона жители и предлага страхотна храна и нощни забавления. Освен това е истинска мека на футбола. Срещите на гимназиалните отбори привличат хиляди фенове. Но независимо дали чуждестранните туристите са почитатели на спорта или не, преживяван...
Прочетен: 3099 Коментари: 0
Невъзможно е чуждестранните туристи да разгледат необятна страна като САЩ по време на едно-единствено пътуване. Независимо от кое крайбрежие ще започне ваканцията им, със сигурност различните типове хора ще открият нещо интересно. Следните 10 американски щата са най-посещавани от чужденци.1. Ню ЙоркВъпреки че щатът не се радва на хубаво време през ...
Прочетен: 2917 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове