Парк "Динозавър"

 

Кости на динозаври, тиня, магични заклинания, ромонещи ручеи и находки на непознат минерал - думи, които сами събуждат детското любопитство. Провинциален парк "Динозавър" притежава всичко необходимо, за да ви накара да се почувствате отново дете. Равен селски път води до входа на парка, който се намира в източните равнини на канадската провинция Алберта. Във въздуха се веят както националния флаг на Канада, този на провинция Алберта и знамето на САЩ, в чест на представянето на парка като част от световното богатство на ЮНЕСКО. Последното е факт от 1979 г. -същата година, в която в списъка на ЮНЕСКО са включени Гранд Каньон, Дворецът Верасай и Хеопсовата пирамида. След входа  прериен път ви въвежда в призрачния пейзаж на пустинните земи (бедлендс). Голи планински била и конусовидни хълмове се извисяват над обширното равнинно поле. Прашни нюанси от пурпур, ръждиво-кафяво и черно рисуват хоризонтални райета по бежовите склонове.  В ярък контраст на пастелния пейзаж зеленее поречието на река Red Deer с горите от северноамерикански тополи.

Истински съкровищници от фосили са скрити в земите на парка. Останки от повече от 39 вида динозаври са били открити тук, включително и 30 цялостни скелети. Търсенето на нови,  разбира се, продължава. При вятъра и дъжда, които причиняват размествания в терена, фосили от люспи, зъби и кости, периодично излизат на повърхността.

Фосили, фосили навсякъде


Паркът е основан на 27 юни 1955 г. като част от 50-годишния юбилей на провинция Алберта, като основаната цел е била опазването на находищата на фосили. Първият надзирател на парка е Рой Фоулър -фермер и любител -търсач на фосили. До 1985 г. всичко, което  е открито в парка, трябвало да бъде изпращано  в музеи по цял свят, както за научен анализ, така и за да бъде изложено на показ пред широката публика, включително в Кралския музей "Онтарио" в Торонто, Кандският природо-научен музей в Отава и Американският музей на естествената история в Ню Йорк. Това се променя с откриването на Музея по палеонтология Royal Tyrrell , който се намира на 100 км.  в Провинциален парк "Мидленд" близо до Дръм хелър.
Парк "Динозавър" може да се похвали с доста разнообразна екосистема, включваща : прерийни поля, бедлендс (пустинни земи) и тополовите гори по бреговете на реката. Паркът е дом на много различни животински видове като койоти, нощни ястреби, зайци, елени, дъждосвирци и канадската гъска. Някои от най-северните видове кактуси като Opuntia и Pediocactus могат да се наблюдават по време на цъфтежа им през втората половина на юни.
Това, което прави това място униклано обаче, са седиментите, които са на възраст от около 2,8 милиона години и трите образувания - земното образувание Старецът в основата на стратума, земното образувание Парк "Динозавър" и морското образувание Мечата лапа на върха. Образуванието Парк "Динозавър", в което се съдържат най-голямо количество от всички фосили на скелети. Първоначално е било създадено от меандрите на голяма река при горещия климат в низините покрай бреговата ивица на западната граница на Западното вътрешно море. Тези формирования са на около 75 милиона години.

 

 


В Парк "Динозавър " се съхранява доста голямо разнообразие от фосили на сладководни гръбначни, риби, жаби, саламандри, костенурки, крокодили, мишки, на различни гризачи и двуутробни. Фосилите на различни гигантски растения са рядкост в парка, но са открити полен и спори, които свидетелстват за това, че тези гори са били представени от видове като черницата, магнолията, блатния кипарис и метасеквоя.Фосилите на динозаврите в парка са много разнообразни. Това е една малка част от спящите гиганти в земните недра на Алберта.
 Leptoceratops sp.

 

 

 

Centrosaurus apertus

фосил от Centrosaurus apertus

 

 

 

 

 


 Styracosaurus albertensis

 

 Pachyrhinosaurus

 


 

Chasmosaurus belli


 Corythosaurus casuarius

 


Struthiomimus  

и много други...  Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Канада

 

Квебек е град с богата история и култура, който през зимата се превръща в приказно място, а през лятото покорява сърцата със спиращи дъха пейзажи. През който и сезон да го посетите, многобройните възможности за туристите са гаранция, че няма да останете разочаровани. Цитаделата Над 300 години история очакват посетителите на Цитаделата – активно вое...
Прочетен: 1607 Коментари: 0
Столицата на Канада Отава е разположена на брега на река Отава и граничи с град Гатино в провинция Квебек. С население от почти един милион души, това е четвъртият по големина град в Канада, известен като политически център на страната. Добре образованата мултикултурна общност и високият стандарт на живот, заедно с ниските нива на безработицата, пр...
Прочетен: 2297 Коментари: 0
Калгари е най-големият град в провинция Алберта и петият по големина метрополис в Канада. Населението му наброява над 1,2 милиона жители. Градът може да предложи много на пътешествениците. Разположен е между подножията на Канадските скалисти планини и канадските прерии, което осигурява зашеметяващи гледки, разнообразна еко система и уникални места,...
Прочетен: 2024 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове