Замъкът от памук

 

  
ПамуккалеХиераполис  е една от забележителностите на Турция, на 30 км. от Денизли, която задължително трябва да се види. Заради изворите си с бели, каменни каскади той е наречен Памуккале, което ще рече - Замък от памук. Горещата,около  37º вода, богата на калциеви соли,  извира от земята в четири извора. Когато водата се охлаждала,  калциевите соли се отлагали и така се формирали белите варовикови тераси. Водата изтича  от изворите по планинските склонове, минавайки през естествени и създадени от хората канали, следвайки естествените природни контури на терена на високото платото,спускайки  на по-ниско ниво. Понеже този процес продължил с години, водата образувала своеобразни стъпала при стичането си надолу. Всяко едно от тях прилича на малък водопад, зад който блести миниатюрен басейн. Заради високото съдържание на калций са се образували и множество сталактити, които също са част от изумителния декор на бялата каскада. Местността е била известна още от далечното минало с лечебната сила на своите води и много хора са идвали тук, за да намерят лек на своите болки, да удължат живота, младостта и красотата си.Смятало се, че водите на Памуккале имат благотворно влияние при болести на сърдечно-съдовата система, ревматизъм, неврози, заболявания на бъбреците, както и при парализи. Смятало се, че помагала за това кожата на човек да бъде здрава и красива. Водата била използвана и във фабриките за боядисване на вълна и памук, тъй като в нея се съдържали вещества, които служели като фиксатори.В близост до изворите се намират и руините на древния римски град Хиераполис, който бил основан от кралете на Пергамон през II век пр. н.е..

Памуккале

 

Памуккале

Памуккале

 

Памуккале

 

Памуккале 

  
Хиераполис бил свещен град -в него се намирало светилището на Аполон. Мистичната слава на светилището се подсилвала и от още един природен феномен - наличието на отровен газ в подземната пещера. Мястото било наречено Плутониум на Плуто- латинското име на Хадес, древногръцкият бог на подземния свят. Жреците на Аполон, които били евнуси, изпълнявали своите ритуални практики, слизайки долу в пещерата с малки животни като кокошки и зайци. Отровният газ бил по тежък от въздуха и в по-големи концентрации се съдържал само ниско долу. Той убивал животните, а оставял жреците живи. В момента светилището е затворено за посещения, тъй като в него все още има наличие на отровен газ.    

 

Хиераполис

Светилището

 

Хиераполис бил разрушен от земетресение през 1 век сл. н.е.  и неговите забележителности били  по- късно реконструирани от римските императори. Просперитетът на града и на региона, личи по огромния театър, построен от императорите от династията Севериан.Градът претърпял няколко земетресения, след които бил възстановяван от римляните, но през 1334 г. огромно земетресение станало причина за обезлюдяването му. Някои от римските постройки и най-вече театърът оцелели, благодарение на сводообразните пасажи, върху които била издигната останалата част от конструкцията.

Хиераполис

Хиераполис

Театърът

 

Хиераполис бил разположен в близост до Афридизиас - град, в който се намирало светилището в чест на Афродита и който бил известен със своето училище за скулптори. Това е причината  Хиераполис също да притежава няколко творби-образци на изящното изкуство, които днес могат да се видят в малък музей. В археологическия регион могат да бъдат видени и няколко интересни релефа.

Хиераполис

Релефи


Планът на Хиераполис следва традицията в градоустройството на римските градове -правоъгълна решетка от улици, разположени от двете страни на дългата главна  улица, която преминава през целия  град. По времето на император Домециан била направена украса от фонтани и скулптори в един от участъците на главната улица. В западния край на главната улица била поставена входна  арка в чест на императора. Римляните били изключително прецизни в определянето на границите на своите градове и имали няколко закона в съответствие с това какво може да се прави в пределите на града и извън него. Така че входът имал по-скоро административно значение, отколкото военно, защото по това време Хиераполис нямал защитни стени. Те били издигнати по-късно, като защита само на отделен участък от римския град.

 

Хиераполис

Главната улица

 

Хиераполис

Арката

 

Хиераполис разполагал с няколко бани с минерални извори -главните се намирали в близост до светилището и до входа. До входа имало и голям пазар с колонади. Пътят след входа на Домициан бил заобиколен от двете страни от огромен брой гробници с различни форми и размери. Археолозите смятат, че голяма част от тях са изградени като част от ритуал за опрощение на греховете - болните (и богати хора), които идвали в Хиераполис, за да се лекуват , плащали за това да имат гробница с надеждата, че няма да им потрябва. Това обяснява защо някои от тези монументи са декорирани с фалически символи, свързвани с  живота, а не със смъртта.

Хиераполис

Баните

 

Хиераполис

Некропола

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Турция

 

Колкото и богат и известен да е Истанбул, столицата на Турция си остава Анкара. Градът ревниво пази своите принципи, авторитет и тежест. През 1923 г. Ататюрк – Бащата на Турция, избира Анкара да бъде столица на новосъздадената държава, за да подчертае не толкова религиозното, колкото светското седалище на властта. Това не е просто един мрачен метро...
Прочетен: 1783 Коментари: 0
Според историческите сведения и археологическите разкопки, историята на Измир датира от 3000 г. пр.н.е. Непрекъснатите и продължителни изследвания на територията на града (или Байракли, както се е наричало древното селище на тези земи) имат за цел да осветят историята и да разкрият нейните тайни. И до днес множество учени, археолози и историци търс...
Прочетен: 2074 Коментари: 0
В Турция има много забележителности, които си заслужава да се видят. Известната Синя джамия, невероятните каскади на Памуккале и страхотните гледки към Кападокия са само част от тях. Ето обаче няколко идеи за хората, които искат не само да разгледат туристическите обекти, но и да опознаят по-добре местната култура и традиции.ПазаритеЧовек непременн...
Прочетен: 4877 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Турция

 

 
 


Тагове