Азиатска приказка: замъците на Изтока

 

Европа винаги се е славела като земя на внушителните замъци-наследство от величавото минало на Стария континент. Оказва се, че  Азия и Средният Изток имат не по-малко впечатляващи "аристократични" здания.

 Дворецът Химедзи, Япония

Известен като "Замъкът на бялата чапла" заради разкошния си бял екстериор,  Химедзи е най-красивият и посещаван замък в Япония, и национална забележителност, която е част от списъка с културното богатство на ЮНЕСКО. Построен е като крепост през 1331 г. , но през следващите векове последователно е разширяван от всеки от новите владетели. Настоящата постройка съществува от 1609 г. и за разлика от останалите японски замъци,  Химедзи не е претърпява сериозни щети от пожари, земетресения или водените войни. Най-доброто време за посещение е през първата половина на април, когато е сезонът на цъфтящите вишни.


Мехрангарх Форт
, ИндияПостроен на висок 125 м. хълм, Мехрангарх Форт е разположен в центъра на Джодхпур- един от най-великите индийски градове. Строежът на двореца започва през 1459 г. по нареждане на основателя на Джодхпур, но по-голямата част от зданието е завършена в периода от 1638 -1678 г.  по времето Джасвант Сингх.. Вътре в пределите на пространството, оградено от високата 36 метра и широка 21 метра стена, лежи един от най-величествените дворци на Индия- прочути с възхитителната си стенна декорация и разточителните си дворове.
Крак де Шевалие
, СирияОписан от Лоурънс Арабски като "най-добре запазеният и най-възхитителният замък в света", Крак де Шевалие бил щаб на рицарите хоспиталиери във времето на кръстоносните походи. Той бил използван от крал Едуард I за образец за неговите  дворци във Великобритания и  е едно от малкото места в света, където може да се видят образци на рицарското изкуство. Дълги години той бил непревземаемата крепост на хоспиталиерите, които склонили глава едва пред великия султан Бейбарс през 1271 г., който успял да превземе Крак де Шевалие. Замъкът претърпява сериозни щети при бомбените атаки от страна на Израел през 1948 г..
 Мацумото, Япония


Замъкът Мацумото, в едноименния град се намира на недалчено разстояние от Токио и е популярна туристическа дестинация. Той е отличен пример за японските замъци от равнините, които не са издигнати върху хълмове или скали.  Обграден от ров с лебеди и патици, черният екстериор на замъка му е спечелил прозвището "Замъкът на гарвана". Най-доброто време да се посети този шедьовър на японската архитектура, е през зимата, когато черните, "гарванови" стени са покрити със сняг.


Арг-е Бам, Иран


Крепостта Арг-е Бам се смята за една от най-красивите глинени постройки в света. Съществува от 500 г. пр. н.е. и  е обитавана до 1850 г., когато по неизвестни причини бива напусната. През 2007 г. силно земетресения нанася сериозни щети - 80% от цитаделата рухва и  в момента  Китай, Франция и Италия оказват финансова подкрепа на Иран да възстанови една от най-големите си културно-исторически забележителности.


Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Азия

 

2013-09-17 09:24:36
от: zanzar
 
1
2
3
4
5
Кратерните езера се образуват при натрупване на вода в кратера на вулкан и обикновено са изключително живописни. Ето списък с някои от най-прекрасните кратерни езера на азиатска територия:Кели Муту – остров Флорес, ИндонезияВ кратера на вулкана Кели Муту се намират три изключително красиви кратерни езера с различни цветове. Tiwu Ata Mbupu (Езерото ...
Прочетен: 2415 Коментари: 0
На пръв поглед Азия е много повлияна от Западния свят, но всъщност тук все още съществуват доста странни традиции, които могат да ви изумят. Вижте 10 от най-необичайните.Универсален рожден ден във ВиетнамВиетнамската Нова година е рожден ден за всички виетнамци. Виетнамците, както и корейците, празнуват рождените си дни на Нова година, независимо к...
Прочетен: 3313 Коментари: 0
Чували ли сте за Банкок и Бали? Вероятно ще отговорите положително и ще се подсмихнете "Че кой не е чувал за тях?". Имената Батамбанг и Палаван обаче вероятно не са ви толкова познати, тъй като тези дестинации в Югоизточна Азия не са толкова популярни за туристите. Ако като планирате пътешествие на Изток предпочитате само на-прочутите азиатски дест...
Прочетен: 2364 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Китай

 

 
 


Тагове