Белоградчишките скали

 

Нощувахме в Бутан, село близо до Козлодуй. Сутринта станахме рано, защото трябваше да се отправяме към поредната дестинация, от заплануваните за отпуската - Белоградчик.

Пътят ни мина през Монтана, от там по главния път към Видин, като към средата хванахме отбивката към Белоградчик, минахме през няколко селца. Спряхме да пием вода от крайпътна чешма и още там вече се виждаха червеникавите скални образувания, които предващаваха много интересни гледки.

Само след още десетина километра, изминати доста бавничко, заради кофти завои. Спряхме на центъра на Белоградчик, до хотел Скалите.  Това е новопостроен хотел, на стратегическа позиция, от която можете да наблюдавате Белоградчишките скали, като през това време да релаксирате в басейнче на покрива му... Яко е сигурно, но ние нямахме време за такива мероприятия... веднага се спуснахме на разходка покрай скалите.

До Белоградчишките скали

След близо 1 час обикаляне и много снимки се отправихме в търсене на подходящо място за обяд. В близост до центъра на Белоградчик, открихме нещо подобно на ресторант със звучното име "Лютата чушка" и решихме да го тестваме. Храна беше добра, но обслужването беше на нулево ниво, именно затова не мога да ви го препоръчам, но ако все пак сте много гладни като нас ...

След Това се отправихме към крепостта Калето, където ни очакваха още много от известните скали: Мадоната, Хайдук Велко и т.н.

Крепостта Калето - Белоградчик

Изкачихме се по доста стръмни стълби до възможно най-високите скали, където има забодено Българско знаме. От там гледката беше просто невероятна, спираща дъха. ПОстояхме сигурно 10-15 мин. з ада се любуваме на величието на скалите. Целия Белоградчик се виждаше като на длан, едва се различаваха превозните средства. Невероятно просто - препоръчвам на всеки, които има смелост да се изкачи до там за да се убеди в думите ми.

Разходката ни завърши в едно селци близо до Белоградчик, село Извос, където намерихме Вила за нощуване. Мястото се оказа пълно с малки вилички, някои от които (като нашата) с басейнче и външно барбекю. Спахме като къпани, изморени от пътуването и разходките, но трябваше да починем, защото на следващия ден ни чакаше пещерата Магурата.

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за България

 

Най-високият връх в Стара планина – връх Ботев – се издига на 2376 метра надморска височина. Административно се намира в община Карлово, област Пловдив. Близо е до Карлово и Калофер и е част от територията на природен резерват "Джендема". Върхът сменя няколко имена в миналото, докато бъде кръстен на великия български поет и революционер Христо Боте...
Прочетен: 1404 Коментари: 0
Най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканския полуостров се намира в България, и по-точно в невероятния Мелник. Къщата, известна като Кордопуловата, или Цинцаровата къща, е построена още през 1754 г.  Намира се в североизточната част на град Мелник, точно над църквата "Света Варвара". Построена е за богатата гръцка фамилия Кордопуло...
Прочетен: 1385 Коментари: 0
Знаете ли, че най-голямото съкровище по нашите земи е открито в Разград? През 1971 г. при проучване на руините на древния римски град Абритус ("стръмен") край Разград е открита най-голямата находка от римски монети у нас. Изкопани са 835 солида - древното име на римските монети. Археолозите датират находките и откриват, че повечето монети са и...
Прочетен: 1730 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Пламен Петков

Теми (1)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (0)Снимки за

 

 
 
Видео за България

  


Тагове