Аврора Вилидж

 

Удивителният природен феномен, известен като аурора,  се появява следобед в йоносферата по северните ширини. Общият ефект на това природно явление се нарича Аурора Бореалис или северно сияние  и идва от името на римската богиня Аврора и гръцката дума -"бореас", което ще рече северни ширини. Аурора Бореалис може да се наблюдава единствено в северното полукълбо и колкото по-близо сте до Северния полюс, толкова повече се увеличава шанса да станете свидетел на приказния природен феномен. Места като град Йелоунайф  в Канада и всеки от арктичeските острови в северната част на страната са едни от най-добрите пунктове за наблюдение.

 

Как възниква северното сияние?

Атмосферата на земното кълбо има няколо отделни слоя, един от които е магнитосферата- магнитното поле. Магнитосферата  се състои от електрони, протони и атоми, заредени с магнитна енергия. Частици(електрони) от магнитното поле на слънцето се откъсват от него и се стичат към земната атмосфера като поток, известен като слънчев вятър. Именно от това взаимодействие със земната атмосфера се ражда северното сияние:  Атомите, които участват в сблъсъка преминават във възбудено състояние и електромагнитният им заряд се увеличава. Това става причина за  сблъсъци на молекули или емисии, при които се освобождава допълнителна енергия.  Тази енергия се проявява в небето във вид на калейдоскоп от цветове - различни нюанси на червеното, зеленото, а също и на  синьото и виолетовото. Това в какви цветове ще се прояви северното сияние зависи от нивото на кислорода и азота, който може да  взаимодейства в атмосферата.  Количеството на слънчевия вятър, който се изсипва върху земната атмосфера, също има значение за това какъв ще бъде цветът на северното сияние.Когато човек наблюдава северното сияние, ще забележи, че светлините се проявяват по различен начин. Някои приличат на завеса, която се простира от изток на запад, докато други напомнят на арки в небето. Други светлини, които са известни като "движеща се аврора",  сменят местоположението си. Най- доброто време за наблюдение на северното сияние е между септември и октомври всяка година. Зачестява и по време на силни магнитни бури  в атмосферата. Подобни бури, които още са известни като геомагнитни бури, се засилват по време на пролетното и есенното равноденствие.


 

Приказните северни светлини са наблюдавани от средата на 1800 г.. Първото наблюдение на  Аурора Бореалис  се смята, че  се е случило на 28 август и на 2 септември  1859 г. и било причинено от невероятно силния феномен, известен като слънчевото лъчение Carrington-Hodgson, който изпускало бяла светлина. Северното сияние било толкова силно, че било наблюдавано не само в САЩ, а и навсякъде по света , включвайки места като Австралия, Япония и Европа.

 

 
В пределите на Йелоунайф се намира малка територия, известна като Аврора Вилидж.  Аврора Вилидж е едно от най-добрите места в Канада, от което да се наблюдава северното сияние с възможност за 360-градусова панорама.

Хората в Аврора ще ви запознаят с всичко, свързано със северното сияние и с тяхната култура. Ще можете да постоите в близост до езерото Аврора, където да наблюдавате северното сияние и да научите всичко за съзвездията, за  снегоходките и как да си направите ловец на сънища. Това е едно от пътуванията, които ако предприемете, със сигурност никога няма да забравите.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Канада

 

Квебек е град с богата история и култура, който през зимата се превръща в приказно място, а през лятото покорява сърцата със спиращи дъха пейзажи. През който и сезон да го посетите, многобройните възможности за туристите са гаранция, че няма да останете разочаровани. Цитаделата Над 300 години история очакват посетителите на Цитаделата – активно вое...
Прочетен: 1607 Коментари: 0
Столицата на Канада Отава е разположена на брега на река Отава и граничи с град Гатино в провинция Квебек. С население от почти един милион души, това е четвъртият по големина град в Канада, известен като политически център на страната. Добре образованата мултикултурна общност и високият стандарт на живот, заедно с ниските нива на безработицата, пр...
Прочетен: 2297 Коментари: 0
Калгари е най-големият град в провинция Алберта и петият по големина метрополис в Канада. Населението му наброява над 1,2 милиона жители. Градът може да предложи много на пътешествениците. Разположен е между подножията на Канадските скалисти планини и канадските прерии, което осигурява зашеметяващи гледки, разнообразна еко система и уникални места,...
Прочетен: 2024 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове