Нойшванщайн: фантазия от камък

 

Едва ли има някой, който след като чуе за Нойшванщайн, да не се е размечтал да потегли за Германия. Без съмнение баварският замък е смятан за един от най-красивите замъци в света. Построен е от Лудвиг II Баварски, известен още с прякора си Безумния. Той бил вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин от оперите на Рихард Вагнер и нарежда започване на строежа на замъка на "новия лебедов камък"(това означава в превод името му) през 1869 г.. Замъкът трябвало да бъде построен в алпийски район до двореца Хохеншвангау. За да бъде сигурен в автентичността на декорацията му, крал Лудвиг предприема пътуване до Тюрингия, където да види замъка Вартбург, за който се предполага, че е реалната сцена, на която се развивало действието от операта "Танхойзер".  Величественият Вартбург, пропит с духа на Средновековието, магнетизма на планината и обгърнат в ореола на приказни легенди, затвърждава желанието на краля да построи замъка-мечта. Цели 17 години отнема градежа му,  а Лудвиг не пускал никой да влезе в него, така че Ношвайнщайн бива отворен за посещения едва седем седмици след смъртта му.

Нойшванщайн

От 1886 г. до сега над 50 милиона са посетили Нойшванщайн. Годишно броят на посетителите е около 1, 3 милиона , а за един ден през лятото през него минават 6 хиляди човека. Самият Лудвиг II Баварски прекарва едва 11 нощи в мечтания от него замък и въпреки упорите слухове, че построяването на тази каменна фантазия е довело до банкрут на баварската хазна, това не е истина, тъй като строежът   е финансиран от личния финансов резерв на краля. Любопитен факт е, че замъкът е трябвало да бъде "достоен храм за богоподобен приятел", както сам кралят се изразява, Рихард Вагнер никога не го посещава.
Нойшванщайн

Тронната зала


Нойшванщайн е дело на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк и е изграден в автентичния стил на старите германски крепости, така че изглежда по-стар от действителната си възраст.  Съоръжен е с удобства, които постройките от неговото време не са притежавали като система за отопление и изградена канализация. Замъкът  бил построен с идеята да бъде сцена, на която да бъдат поставени оперите на Рихард Вагнер, което обяснява и декорацията на стаите и залите със сцени от германската митология и с окултни символи и знаци.

Една от най-енигматичните стаи е Grotto - изкуствена пещера със сталактити и водопад, която е създадена специално за декор на операта "Танхойзер" на Вагнер.


Въпреки че е построен по средновековните стандарти, към постройката са добавяни нововъведения - прокарана е течаща вода и тоалетни казанчета към толаетните. От 1990 г. немското правителство е инвестирало над 11, 2 милиона евро за обновяването на замъка.

Коментари

 

от: dark72
изпратено преди: 9 години

Като от приказката за деца-"Дивите Лебеди"

Добави твоето мнение


Други теми за Германия

 

Романтичният път от Вюрцбург до ФюсенЦели 290 километра в Бавария по протежението на границата с Австрия – от Вюрцбург до Фюсен – носят името Romantische Straße. „Романтичният път“ е тематичен маршрут, по който могат да се видят десетки средновековни градове и градчета, села, замъци и прекрасни типично баварски пейзажи. Този маршрут е изключител...
Прочетен: 2507 Коментари: 0
Коледата наближава и ако някой все още не успява да усети празничната атмосфера, най-добре би било да посети коледен базар. Коледните базари в Германия определено заслужават внимание, особено когато човек иска да комбинира пазаруването с предпразнично пътуване. Всички базари, описани в тази статия, са отворени от средата или края на месец ноември н...
Прочетен: 2139 Коментари: 1
Да посетите германски замък означава да попаднете в приказна обстановка, където замъкът е кацнал на висок планински връх, а кулите му докосват небето. Германия е известна със своите замъци и с тяхното минало, в което присъстват рицари и херцози и което е белязано от разрушителни войни. Замъците имат дълга история, предишната им слава е възстановена...
Прочетен: 6214 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Германия

 

 
1
2
3
4
5
   От: Severina Misheva
 
 


Тагове