Десет екзотични дестинации

 

1. Еквадор

екзотика

Еквадор е истински рай за почитателите на дивата природа. Южноамериканската държава е известна с прочутите острови от архипелага "Галапагос", античните си църкви, вечнозелените си гори, кафеените плантации, руините, останали от цивилизацията на инките, величествените Анди, екзотичните животински видове, огнедишащите вулкани като Котопахи и Чимборасо и белопясъчните плажове по западното крайбрежие.

екзотика

Във високопланинските плата, наречени пуни, живеят индианци, чието домове не са по- различни от постройките, в които отглеждат ламите. В столицата Кито, която инките в миналото наричали "рай сред планините", въздухът е кристално чист, няма никакви небостъргачи, а улиците са толкова тесни, че двама души трудно могат да се разминат. Сред задължителните места за посещение са Плаза дел Театро, Тетро Боливар, Дом на културата "Mama Cuchara", Домът на евкаториалната култура, Iglesia de la Catedral.


2. Бутан

екзотика

От Бутан струи мистика и неземно спокойствие. Това е земя на непристъпни планински хребети, обгърнати в мъгла, на зелени равнини и колосални клисури, на храмове, непознаващи силата на земното притегляне, накацали по трудно достъпни за човешкия крак скални ридове. Хималайското кралство е успяло да избегне участта на много колониални държави в Азия и е останало практически незасегнато от индустриалния бум, благодарение на което традиционната култура и изкуство са се запазили в своя автентичен вид.

екзотика

екзотика

Бутан в никакъв случай не е обикновена държава. Това е страна, в която продажбата и покупката на цигари е престъпление, където оризът е червен и лютите чушлета не са просто подправка, а основно ястие. Последното е достатъчно, за да се убедите, че ви очаква един различен, нов свят. Бутан е и свещена земя на будизма, където мъжете отиват на работа, облечени в дълги роби, където на фасадите на домовете са изрисувани защитните символи на големи фалоси, и където Общото национално благоденствие е по-важно от Брутния вътрешен продукт. Сред по-известните градове в Бутан са Тхимпху, Паро и Пхунчолинг.


3. Непал

екзотика

Разположеният на северната граница на Индия Непал е една от най-екзотичните дестинации. На територията му се намира най-дълбокият каньон и осем от десетте най-високи върха в света. Страната изобилства с красиви пейзажи, буйна растителност, антични храмове, будистки светини, обширни долини и старинни селища. През Непал минават множество реки, по-голямата част от които извират от Хималаите, а други водят началото си от Тибет. Всички те преминават границата с Индия, където някои от тях се вливат в свещената река Ганг. Високо в планините има магични ледникови езера и живописни долини, до които малцина са стигали.

екзотика

За около 150 години Непал остава изолиран от света заради политиката, водена от крал Притхви Нарян Шах на дистанцираност от Британската монархия. Именно на това столицата Катаманду дължи мистичната си атмосфера с многото храмове, изработени изцяло от дърво, с изящно гравирани врати и прозорци. Освен Катманду, други популярни градове са Покхара, Дхуликхел и Нагаркот.


4. Аляска

екзотика

Аляска е едно от най-специалните кътчета на Земята. В 49-я щат на САЩ живеят едни от най-екзотичните животински видове, а пътешествието дотам е възможност да се насладите на едни от най-красивите пейзажи в Северното полукълбо, както и да усетите ритъма на живот на хората в Аляска.

екзотика

Неслучайно я наричат Голяма земя - това е най-големият щат в Америка, планините са гигантски, дърветата достигат на височина до 30 метра, тотемите на местните индианци се извисяват на 15 метра над земята, мечките тежат около 800 кг, вълците на дължина надхвърлят два метра, и дори има сьомги, които достигат до 50 килограма. За да бъде картината пълна, щя трябва да кажем, че в градовете на Аляска спокойно се разхождат лосове, а и това е единственият щат, до чиято столица не може да се стигне с кола.


5. Мароко

екзотика

Всеки, който обича да изследва екзотични култури и е привлечен красотата на морските градове, ще се влюби в Мароко. Намиращото се в Северна Африка, кралство Мароко изобилства с магнетични пейзажи - красива природа, пъстри и оживени пазари, старинна архитектура, дълги пясъчни плажове и колоритно население.

екзотика

Това е земята на тъканите на ръка платове и килими, на ароматите от много подправки, на разказвачите на приказки, на амбулантните търговци, на укротителите на змии - шарения, граничеща с кич, която примамва като чаша силен ментов чай. В Мароко го приготвят по специален начин - в чайник се слагат ментовите листа, които се запарват с гореща вода и след това се пускат бучки захар, докато чайникът прелее. Течността се разсипва в чаши, от тях пак се налива в чайника, после пак в чашите и така около пет минути преди човек да отпие от чашата с ароматна напитка, напомняща на външен вид на мохито. Градовете на Мароко са повече от известни - Казабланка, Танжер, Маракеш, Рабат, Фес, Есауира.


6. Виетнам

екзотика

Виетнам съвсем не е идеалната туристическа дестинация, но определено е екзотична в много отношения. Това е страна, която е взела и най-доброто, и най-лошото от даровете на съдбата - от времена на триумф до години на унищожителни конфликти и войни.

екзотика

Излишно е да се споменава, че намиращата се на полуостров Индокитай държава има бурна и противоречива история. Природата е не по-малко впечатляваща и това не са празни приказки. Водопадите Бан Гиок, планините Сапа, заливът Халонг без конкуренция се нареждат в челните места на класациите за най-красивите кътчета на планетата. Виетнам е и страна с божествени плажове, гигантски планини, гори, обрамчени в мъгли, старинни императорски сгради. В планините живеят над 60 вида малцинствени групи, които прибавят допълнителен колорит към облика на страната.


7. Коста Рика

екзотика

Коста Рика е тропически рай с екзотична флора и фауна. Неслучайно е смятана за една от най-добрите еко дестинации - невероятна дива природа с изобилна растителност от над 1000 вида орхидеи и над 850 вида птици, чисти плажове с бял пясък, приказни облачни гори. Коста Рика е също така царство на пеперудите и на усмихнатите хора.

екзотика

Всичко това звучи малко отнесено на фона на това, което човек може да преживее в света на дивата природа. Усещането, човек да върви през места, по които само преди миг е минал ягуар или тапир, е повече от невероятно. Джунглата на Коста Рика е дом на маймуни капуцини, миещи се мечки, тукани, колибри, папагали, тангари, лешояди. Дори не си я помисляйте да се разхождате
без да сте обули гумени ботуши (особено след като се свечери), тъй като в джунглата има много змии. Добре е да си носите и репеленти против комари. Все пак понякога екзотиката "хапе".


8. Нова Зеландия

екзотика

Нова Зеландия е вълшебно преживяване заради красивите планини с белоснежни била, лъкатушещите реки, зрелищните вулкани, кокетните заливи, тюркоазените езера и изобилните зелени гори. В Аотеароа, както коренното население, маорите, нарича Нова Зеландия, се намира един от най-красивите фиорди на света - Милфорд Саунд. Наречен от Ръдиърд Киплинг "осмото чудо на света" , той се нарежда на второ място след планините на Таити по количеството на валежите. При пороен дъжд стръмните скални стени изригват в множество водни каскади, които се спускат от висящите долини, обгърнати във вечни мъгли и белязани с многоцветни дъги.

екзотика

Остров "Улва" пък е един от най-добрите резервати в света за съхранение на застрашените видове птици - райско кътче за птиците и хората, които ги обичат. Отворен е за посетители и има лесно проходими пътеки, обрасли с мъх, лъкатушещи между стволовете на дърветата риму, миро, татара и рата. Птиците - туи, кака, кереру, тиеко и още много други, буквално прелитат покрай хората, без да демонстрират страх. Една от основните причини за богатството от птичи видове тук е липсата на хищници. В Отаго в южния край на Южния остров тюлени се разхождат по плажовете, а делфините плуват заедно със сърфистите. Пак там, само че в северната част, в долината Уейтаки можете да се види интересният пейзаж, сред който е сниман филмът "Хрониките на Нарния". Елефант Рокс са скални варовикови образувания, които през последните милиони години вятърът и водата са оформили в причудливи форми, напомнящи на слонове.


9. Гренландия

екзотика

Грнландия не е евтина дестинация, но малко страни успяват да комбинират по толкова уникален начин живописните пейзажи с ярка светлина и суровата сила на природата. Грнландия определено е земята на приключенците - в страната почти няма пътища, но за сметка на това разходката с хеликоптер или лодка си струва всяка похарчена стотинка. Тук се намират едни от най-красивите фиорди на планетата, а и най-големият извънконтинентален остров е най-слабо населеният на планетата.

екзотика

Може би една от най-незабравимите гледки са малките фотогенични градчета с цветни дървени къщи, които се нареждат по зрелищност веднага след Северното сияние. Все пак Гренладния е близо до Северния полярен кръг. Поздравът от Севера също може да носи екзотика и Гренландия е доказателство за това.


10. Египет

екзотика

Едва ли има човек, който да не чувал за египетските пирамиди, смятани за едно от чудесата на света. Древната африканска държава със сигурност е една от най-горещите туристически дестинации - и в пряк, и в преносен смисъл. Под палещите лъчи на слънцето от около пет хиляди години съществуват едни от най- значимите паметници на човешката цивилизация - антични храмове и гробници на фараони, пазени от гигантски сфинксове.

екзотика

В Египет могат да се видят и коптски православни храмове, а ексклузивни курорти като Хургада, Шарм ел Шейх, Ел Гуна, Дахаб очароват с красивите си плажове и многото възможности за прекарване на свободното време. Шумни и оживени мегаполиси като Кайро привличат шопинг маниаците. Любопитен факт е, че в Кайро няма светофари и въпреки това няма много катастрофи. Круизът по Нил също е сред едно от специалните предложения от маршрута на всеки турист.

Коментари

 

от: pollin_bg
изпратено преди: 9 години

Ще очаквам продължение!

Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2893 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3462 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2746 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове