Югоизточна Азия: Родината на най-скъпото кафе в света

 

Вероятно за повечето хора не е безизвестен фактът, че най-скъпото кафе в света се получава по меко казано странен начин. Т. нар. кафе Копи Лувак (или Копи Луак – на английски Kopi Luwak) се получава от обикновени кафени зърна, които обаче преминават през специална "обработка" - биват изяждани и изходени от определен вид животни. Животните са от рода на циветите и най-вече азиатска палмова цивета (Paradoxurus hermaphroditus), а специалната обработка на зърната става в храносмилателния тракт на бозайника.

копи лувак кафе

Циветите се хранят с червените плодчета на кафето, като подбират само най-зрелите от тях, а самите зърна преминават през храносмилателната им система частично смлени и биват събирани от изпражненията му. Уникална комбинация от ензими в стомаха на животното разрушава протеините, които придават на кафето типичния горчив вкус, а ферментационните процеси създават неповторима ароматичност. След като се съберат от изпражненията, кафените зърна се измиват и се изпичат съвсем леко, за да не се унищожи уникалната смесица от вкусове, получена в този процес. Отличителната черта на Копи Лувак е именно намалената горчивина във вкуса, което го прави предпочитано от ексцентричните любители на кафе по цял свят.

копи лувак кафе
Азиатски палмов цивет – животното, от чиито изпражнения идва най-скъпото кафе в света.

копи лувак кафе

копи лувак кафе

Копи Лувак се произвежда в няколко страни в Югоизточна Азия – на островите Ява, Суматра, Бали и Сулавеси в Индонезийския архипелаг, на Филипините (където се нарича Motit Coffee, тъй като за целта се използват филипински цивети – Motit) и в Източен Тимур (наречено kafé-laku). Името на това необичайно и рядко кафе идва от индонезийската дума за "кафе" - Kopi и местното наименование на азиатския палмов цивет – luwak. Заради цената си между 100 и 600 долара за паунд, Копи Лувак се счита за най-скъпото кафе в света и се продава основно в САЩ и Япония. Всъщност то вече може да се намери почти във всяка страна, макар че производителите му си остават ограничен брой, а за година на пазара излизат едва около 450 килограма кафе. Парадокс при образуването на тази толкова висока цена е не само странният начин на обработка, който вероятно е неприемлив за повечето хора, а и фактът, че усилията за добива на Копи Лувак са по-малки в сравнение с тези при традиционния метод на подготовка на обикновеното кафе.

копи лувак кафе
Суматрийски Копи Лувак фермер показва шепа зърна преди обработка и почистване.

копи лувак кафе

Някога зърната, преминали през своята естествена обработка са се събирали в природата от специални места – latrine. Това са местата, където циветите се изхождат, за да маркират територията си – нещо, което ги прави предвидимо място за събиране на полусмлените зърна. В днешно време съществуват специални ферми, които позволяват на животните да се движат в определени граници, като по този начин е далеч по лесно за фермерите да събират зърната, които впоследствие обработват и продават.

копи лувак кафе

Най-често задаваният въпрос относно произхода на Копи Лувак вероятно е по отношение на неговата чистота и безопасност. Независимо че се събира от изпражнения (и то на хищен бозайник), кафето не съдържа опасната бактерия E. Coli, тъй като циветите не са носител на бактерията (или на друга опасна за човека бактерия). Досега не е регистриран нито един случай на болест, причинена от Копи Лувак.

копи лувак кафе

копи лувак кафе

Подобно на Копи Лувак е друг вид кафе -
Kopi Muncak, което се произвежда от изпражненията на няколко вида елени Мунтжаки (най-древният род Еленови на планетата). Този вид елени също живее в Югоизточна Азия, но за разлика от циветите, той обикновено не се отглежда във ферми, а изпражненията му се събират в природата.

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Азия

 

2013-09-17 09:24:36
от: zanzar
 
1
2
3
4
5
Кратерните езера се образуват при натрупване на вода в кратера на вулкан и обикновено са изключително живописни. Ето списък с някои от най-прекрасните кратерни езера на азиатска територия:Кели Муту – остров Флорес, ИндонезияВ кратера на вулкана Кели Муту се намират три изключително красиви кратерни езера с различни цветове. Tiwu Ata Mbupu (Езерото ...
Прочетен: 2419 Коментари: 0
На пръв поглед Азия е много повлияна от Западния свят, но всъщност тук все още съществуват доста странни традиции, които могат да ви изумят. Вижте 10 от най-необичайните.Универсален рожден ден във ВиетнамВиетнамската Нова година е рожден ден за всички виетнамци. Виетнамците, както и корейците, празнуват рождените си дни на Нова година, независимо к...
Прочетен: 3318 Коментари: 0
Чували ли сте за Банкок и Бали? Вероятно ще отговорите положително и ще се подсмихнете "Че кой не е чувал за тях?". Имената Батамбанг и Палаван обаче вероятно не са ви толкова познати, тъй като тези дестинации в Югоизточна Азия не са толкова популярни за туристите. Ако като планирате пътешествие на Изток предпочитате само на-прочутите азиатски дест...
Прочетен: 2365 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Китай

 

 
 


Тагове