Неповторимата Индия – цветна и гостоприемна

 

Почти сигурно е, че първото ви впечатление от Делхи няма да е окончателно, особено ако пътувате за пръв път до Индия. Още съсслизането ви от самолета ще се сблъскате с шумотевицата, хаоса, тълпите хора и сякаш красотите на града ще останат на заден план. Но след първоначалното стъписване, следва ред и на красивото, а то неимоверно присъства тук. От столицата можете да се отправите към северна Индия, Агра, Тадж Махал и Джайпур.

Бомбай – новото му има е Мумбай е блясъкът на Боливууд, най-големият център на киноиндустрията в света, бълващ стотици филми всяка година. В града е събрана и любовта на индийците към крикета, както и един от най-изврестните квартали на Индия. И всичко това на фона на викториански сгради.

Агра – световноизвестната емблема на Индия Тадж Махал, се описва като най-екстравагантния монумент, създаван някога в името на любовта. Този впечатляващ мавзолей е издигнат от Шах Джахран в памет на втората му съпруга, починала при раждане през 1631г. Строежът  започнал още през същата година и продължил чак до 1653г. Перфектната архитектура впечатлява още повече при вглеждане в детайлите, изпипани до съвършенство от мрамор и полускъпоценни камъни.

Джайпур – столицата на Раджастан се нарича още и Розовият град, розовото се счита за цвят символизиращ гостоприемството, затова целият град бил боядисан за посещението на британския принц Алфред през 1853г. Тази традиция продължава и до наши дни, като градът омагьосва със спокойствието и гостоприемството си. Днес Джайпур със своите широки и прави улици е просторен град, с впечатляваща архитектурна хармония, много шарен и блестящ. Най-голямата забележителност в града е дворежът на ветровете. Построен през 1799г., той се ползвал от придворните дами, които искали по-удобно да наблюдават уличния живот. Сградата е част от градските дворци, които са в сърцето на стария град.

Калкута – някогашната горда столица на британска Индия днес се е разпростряла безформено по източния бряг на река Ганг. Въпреки тежкото си минало, изпълнено с глад и мизерия, Калкута днес нарича себе си Град на радостта, един от най-запомнящите се градове и интелектуалната столица на Индия. Спомени за славната империя можете да намерите на всяка крачка.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Индия

 

Индия е седмата по големина държава в света. Тя се простира от високите Хималаи до тропическата зеленина на Керала и от свещената река Ганг до пясъците на пустинята Тар. Населението наброява над 1 милиард души и е разделено на 2000 етнически групи, които говорят над 200 различни езика. Индия е страна с невероятно разнообразие от култури, пейзажи, м...
Прочетен: 2898 Коментари: 0
Джайнизмът е религия проповядваща пацифизъм и ненасилие. Според тази религия смисълът на живота се състои в отхвърляне на негативното влияние на кармата, чрез духовно и физическо пречистване. Този процес води до освобождаване и придобиване на вътрешен мир.Само в Индия последователите на джайнизма са 4,2 милиона, а в световен мащаб са между 6 и 12 м...
Прочетен: 2554 Коментари: 0
Индия е една от най-древните съвременни държави. Известна е като страна на несметни богатства и крайна бедност. Въпреки това индийците са едни от най-щастливите хора в света. Ако се чудите защо, може би тези интересни факти ще ви помогнат да разберете.1. Индия не е нападала друга държава през последните 1 000 години от своето съществуване. 2. Индия...
Прочетен: 22655 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Валерия Жечева

Теми (85)

Албуми (63)

Видео (8)

Приятели (20)

Тагове