Португалия – приказни гледки и златисти пясъци

 

Климатът на Португалия е умерен, като приятното време е от април до октомври, а почти целогодишно – около Алграве на южния край на страната. От ноември до март е доста влажно. Активният туристически сезон е от средата на юни до септември.

Религиозни празници, карнавали и панаири, които карат нормалния ритъм на живот в градовете да замре, изобилстват в календара на португалците. Колкото по на север отивате, толкова по-традиционни са тържествата. Около 6 седмици преди Великден се провежда най-големият карнавал, с много музика, паради и шарено облечени и изрисувани хора. По време на Страстната седмица има много различни пъстри процесии. През юни е фестивалът Сан Жоао, най-много тачен в Порто, където танцуващи хора по улиците се удрят приятелски по главите със стръкове през лук.

Лисабон – столицата на Португалия стои нехайно на бреговете на Рио Теху. Малобройното население, невисоките сгради, непретенциозната атмосфера и умело смесените архитектурни стилове правят посещението на града приятно изживяване. Ориентирането е иключително лесно. Независимо от изкачването по хълмовете на града, по-голямата част  от живота на града през деня протича в ниската част. Разглеждането задължително започва от Манастира на йеронимите, чието изграждане започва към 1502 година и завършва към края на същия век.  Той преживява голямо земетресение през 1775 година и  днес е един от най-значимите архитектурни паметници. В Лисабон има много на брой и богати музеи като Националния музей на античното изкуство, показващ произведенията на португалски творци, и огромният музей „Калусте Гулбекиан”, който се смята за най-добрия в страната, събрал колекции от картини, скулптури, килими и монети от целия свят.

Най-старите и привлекателни части на Лисабон са Баиша и Алфама, където сред хаотично разположените малки улички и пазари можете да видите традиционни занаятчии и тпични шарени португалски къщи. Нощният живот е доста бурен, с пълни барове, дискотеки, джаз-клубове и заведения с етномузика. През деня местни футболни мачове и коридори привличат най-много хора.

Синтра – градът се намира на североизток, почти до Лисабон. Дълго време това е било препочитано място за португалската и английската аристокрация и спомените от това славно време са живи и днес – прекрасни градини, множество дворци. Най-значимата забележителност е Националният дверец на Синтра, интересна смесица на мануелинска и готическа архитектура. Точно на края на града се намират Монсератските градини, задължителна спирка за всеки посетител на Синтра.

Евора – е едно от архитектурните бижута на Португалия. Разположен сред лозя, маслинови гори и поля с пролетни цветя, това е един очароващ град, с малки тесни еднопосочни улици, калдъръми и средновековни къщи. Градът впечатлява и с множеството си религиозни паметници – катедрала, храмове и параклиси.

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Португалия

 

Португалия е малка страна, разположена на Пиренейския полуостров, с излаз към Атлантическия океан. Заради своето красиво крайбрежие и историческо наследство тя е една от най-посещаваните държави в Европа. Малките размери на страната позволяват за същото време да се посетят повече места и да се разгледат повече забележителности, отколкото в съседна ...
Прочетен: 2138 Коментари: 0
Коимбра е един от най-известните градове в цяла Португалия и трети по големина след столицата Лисабон и Порто. Тя предлага такова невероятно разнообразие от забележителности, че времето тук отлита неусетно, затова е добре туристите да направят малко проучване, за да не пропуснат някоe хубаво място по време на ваканцията си. Ето няколко предложения ...
Прочетен: 2675 Коментари: 0
2014-06-25 09:33:45
от: niobe
 
1
2
3
4
5
Брага е разположена в сърцето на плодородната провинция Миньо (Minho). Градът е един от основните религиозни центрове на страната и е известен със своите барокови църкви, великолепни къщи от XVIII в., красиви паркове и градини. Старият град пленява с тържествената, антична атмосфера, но търговията и индустрията са наложили модерния начин на живот, ...
Прочетен: 2677 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Валерия Жечева

Теми (85)

Албуми (63)

Видео (8)

Приятели (20)Снимки за Португалия

 

 
 


Тагове