20 страхотни места по света за скачане с бънджи

 

Бънджи скоковете произлизат от Вануату (Нова Зеландия), където младите мъже от аборигенските племена имали обичай да завързват глезените си с лиани и да скачат от високи дървени кули, за да докажат мъжествеността си. Въпреки че началото е поставено от първобитните племена, историята на съвременното бънджи започва през 70-те години в Англия, където първите опити са правени от джентълмени, облечени в официално облекло, които са били смятани за много опасни и дълго време са били забранени и преследвани от полицията.

Днес скоковете с бънджи са много разпространени и се смятат за един от най-безопасните екстремни спортове, като счита, че сигурността на скачачите може да бъде нарушена само от човешка грешка. Откакто стават разпространено занимание за любителите на адреналина, в бънджи скоковете са постигнати и счупени няколко рекорда, като в книгата на Гинес е записано името на Ей Джей Хакет, скочил от кулата Macau в Китай от височина цели 233 метра. Ето и още няколко невероятни места по цял свят, от които бънджи скоковете е истинско вълнуващо преживяване.


20. Пуерто Ваярта, Мексико – 37 метра

места за бънджи

Пуерто Ваярта може да предложи на посетителите си разнообразие от приключения – джунгла, плажове и културни забавления. Желаещите да направят нещо по-вълнуващо обаче, могат да съчетаят екстремното изживяване с контакта с океана, като предприемат скок с бънджи над водите на залива Бандерас. Тук, в часовете между 10 сутринта до 6 следобед, само за 55 долара, всеки желаещ може да се спусне от специално пригоденото съоръжение върху скалите към лазурните води на залива.


19. Ледж Ърбан, Куинстаун, Нова Зеландия – 47 метра

места за бънджи

Новозеландският град Куинстаун предлага комбинация от диви приключения и спокойна природна красота. Ledge Urban е познат заради уникалното си съоръжение, което предлага на скачачите възможност да се насладят на красотата на нощния град, докато заемат всяка една поза, която пожелаят.


18. Дефилето Longqing, Китай – 50 метра

места за бънджи

С красивите си планини, облени в зеленина, пещерите и прозрачните води, дефилето Longqing е чудесно място за разходки и плаване. Не по-малко вълнуваща е обаче и възможността да скочите с бънджи от специалното съоръжение, издадено от скалите над лазурните води.


17. Дефилето Graskop, ЮАР – 60/ 80 метра

места за бънджи

Дефилето Graskop предлага скок с бънджи от височината на 18- 19 етажа на склона Foefie. При самия скок въжето изтегля скакачите по продължение на цялата ширина на дефилето само с едно движение. Така се създава усещането за птичи полет над цялото дефиле, откъдето желаещите могат да се насладят на красотата на водопадите Graskop.


16. Кулата Алта Вила, Бразилия – 71 метра

места за бънджи

Кулата Алта Вила в град Нова Лима привлича множество любители на бънджито със спиращата дъха гледка на планините, заобикалящи Белу Оризонти.15. Каналът Коринт, Гърция – 79 метра

места за бънджи

Каналът Коринт служи за връзка между континенталната част на Гърция и полуостров Пелопонес. Бънджи скоковете там се изпълняват от моста над канала и се организират всеки уикенд през лятото.


14. Река Колорадо. Коста Рика – 85 метра

места за бънджи

Река Колорадо е чудесно място за любителите рибари, а моста над нея – за онези, които предпочитат далеч не толкова спокойните дейности.


13. Pipeline Bungy, Нова Зеландия - 102 метра

места за бънджи

Още едно предложение от родината на бънджито – скокове от най-дългия висящ пешеходен мост. Предприемайки четирисекундния свободен полет над буйната река Shotover, скачачите се доближават опасно до пенестите води на реката, откъдето специална лодка ги връща на брега.


12. Пон де Понсона, Франция – 103 метра

места за бънджи

За онези любители на бънджито, които смятат висящите мостове за вълнуващо място за скокове, това място е истинско откритие. Старият разнебитен мост Pont de Ponsonnas е заменен с бетонен мост – арка, който предлага все така вълнуващи, но по-безопасни възможности за скачачите.


11. Nevis Highwire, Нова Зеландия – 134 метра

места за бънджи

За най-запалените почитатели на бънджи скоковете, тук се предлага неустоима атракция над буйната река Невис. Скокът от въженото съоръжение със стъклен под е с продължителност 8.5 секунди, като за този кратък миг скачачът може да обхване с поглед красивата долина на реката.


10. Мостовете Навахо, САЩ – 142 метра

места за бънджи

Мостовете Навахо са разположени в каньона Марбъл и се простират над река Колорадо. Красотата на природата наоколо през есенните месеци правят скоковете с бънджи тук най-вълнуващи през септември.


9. Мостът Перин, САЩ – 148 метра

места за бънджи

Само с 6 метра по-висок от мостовете Навахо, Перин се намира в щата Айдахо, над река Снейк. Мостът свързва бреговете на областите Туин Фолс и Джером.


8. Мостът Виктория Фолс, Замбия – 152 метра

места за бънджи

Мостът се намира до водопада Виктория и преминава над река Замбези, свързваща Зимбабве и Замбия. Освен вълнението от скока, любителите на бънджи скоковете тук могат да усетят и свежите пръски от водите на водопада. При самия скок се създава усещането, че водата се приближава със страшна скорост, но безопасността на скачачите е гарантирана от екипировката.


7. Ponte Colossus, Италия – 152 метра

места за бънджи

Дългият 350 метра мост внушава страхопочитание, но за запалените почитатели на адреналина той е чудесно място за скокове. Първият скок отнема около 4.5 секунди, като не всеки може да издържи на шеметния свободен полет към бездната със 100 км/ час.


6. Last Resort, Непал – 160 метра

места за бънджи

Най-дългият висящ мост в Непал е разположен сред страховити дефилета, над река Bhote Kosi. Мостът осигурява дълъг свободен полет над дефилето, с очарователни гледки към околната природа.


5. Niouc, Швейцария – 190 метра

места за бънджи

Niouc държи рекорда за най-високото място за скачане с бънджи в Европа. Оттук любителите на екстремните спортове могат да видят и дивата страна на Швейцария, далеч от банките и фабриките за шоколад.


4. Мостът Bloukrans, ЮАР – 216 метра

места за бънджи

Този уникален мост – арка предлага неописуемо изживяване с впечатляващо плавна техника на отскачане, основаваща се на механизма на махалото.


3. Язовир Verzasca, Швейцария – 220 метра

места за бънджи

Откакто Джеймс Бонд прави своята каскада във филма „Златното око“, стената на язовира се е превърнал в любимо място на запалените фенове на бънджито. За да се възползвате от уникалното усещане в стил Джеймс Бонд обаче, първо трябва да си направите предварителна резервация, да представите медицинско и ... да притежавате правилните пропорции и височина.


2. Кулата Macau, Китай – 233 метра

места за бънджи

Високата 338 метра кула предлага не само удивителна гледка, но и уникални скокове с бънджи. Тук те се наричат "sky jumping" (скокове в небето), тъй като голямата височина наподобява подобно усещане при скок.


1. Висящ мост Royal Gorge, САЩ – 321 метра

места за бънджи

Висящ над река Арканзас, този мост е най-любимото място на всички любители на бънджито в света заради изумителната си височина.

Ако описаните по-горе 20 места не са ви достатъчни, можете да опитате вулканично скачане с бънджи в Чили (близо до Пукон). Там желаещият бива спускан с хеликоптер в активен, изпускащ дим вулкан, откъдето може да се гмурне към разтопената лава от височина 450 метра. Лошата част обаче започва след самия скок, когато любителят на бънджито бива върнат до летището с хеликоптера, движещ се със скорост 130 км/ ч., като на пътника се налага да изкара пътуването висейки на 450 метра под самия хеликоптер. И цялото това екстремно удоволствие струва "само" 9995 долара.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2892 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3461 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2745 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове